Quantcast
Премиерът нареди да се свали ДДС и за храната за вкъщи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Премиерът нареди да се свали ДДС и за храната за вкъщи

ГЕРБ обсъжда нови мерки за подпомагане и на други сектори освен ресторантьорския
Обновена
1 399

Posted by Boyko Borissov on Thursday, October 29, 2020

Данък добавена стойност ще бъде намален от 20% на 9% и за доставката на храна за вкъщи. 

За това първи съобщи премиерът Бойко Борисов снощи чрез профила си във Фейсбук.

"Разпоредил съм на моите депутати да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите за храната за вкъщи, също да стане 9%, както е в самите ресторанти", съобщи Борисов. Така по думите му ще се помогне на бизнеса.

Днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че поправката ще бъде внесена в пакета данъчни промени, които в момента се гледат от депутатите. "Това е важна мярка, която ще гарантира жизнеспособността на фирмите от този сектор. Според разчет на финансовото министерство намалената ставка ще доведе до не повече от 15 млн. лв. намаление на приходите в бюджета от този данък", каза Дариткова.

Засега не е ясно дали намалената ставка за доставките на храна за вкъщи ще влезе в сила от началото на 2021 г. или по-рано.

Ресторантьорите още от самото начало на въвеждането на по-ниската ДДС ставка, настояваха, тя да важи не само за консумацията на място в заведенията, но и за храната, поръчана за вкъщи или офиса. В условията на пандемия те отчетоха, че поръчките на храна за вкъщи са нараснали в пъти и уеднаквяването на данъчните ставки ще подпомогне бранша и ще запази работни места. "Възможно е в скоро време заведенията да работят основно по този начин - храна за вкъщи", заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на ресторантьорите в България, който днес се срещна с депутати от ГЕРБ.

"Обсъждат се мерки за подпомагане и на други сектори, които не може да упражняват дейност заради пандемията", съобщи днес Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Тя не уточни кои са тези сектори, но каза, че подпомагането ще бъде насочено директно към служителите, които са освободени или принудени да излязат в неплатен отпуск.

Премиерът Бойко Борисов обяви в профила си във Фейсбук, че е категорично против пълното затваряне на ресторанти, фитнес зали, фризьорски салони. "Ако се пазим, няма да има забрани, за да може бизнесът да работи", каза премиерът.

Той обясни, че България трудно може да се мери с Германия, която е отпуснала 10 млрд.  евро в подкрепа на бизнеса си. "Вижте обаче брутния вътрешен продукт на Германия и данъците там и сравнете с едва проходилата преди три години стабилност в България", посочи Борисов.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ не допусна изслушване на премиера за безводието

02.12.2020

Обновена

1399 6
Сезонът на нечистите коалиции наближава

01.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2949 23
В пандемията купуваме с 30 на сто по-малко книги

01.12.2020

69

Коментари

ЛАФЪРДИЕВ

"Моите депутати". Ма такива от ПП ГРОБ няма..

В парламентарната с група той има само ДУПЕТАТИ и ПКПтки.. Без гащи при това..

чевермехайвер

Баце да нареди и сваляне на кръвното😂

Антоан Савов

"Пемиерът нареди" колко красноречиво звучи. Няма оценка, няма прогноза, само ей така сваляме ДДС, даваме пари, "Аз заповядах". 

Мариана Кълвачева

Трябва да се отправи искане до Конституционния съд да изтълкува дали България е парламентарна репубрика или премиерска ?

Защото ако сме парламентарна, тогава трябва да отговори защо премиера нарежда да се променят закони, които са право само на парламента.

The Pal
снимка на The Pal

"Наредих на депутатите МИ" - по-голям цирк ?!?!

А 9-те % са пореден пример за "проба-грешка" технологията на управлението на шебеците

жана д'арк
снимка на жана д'арк

За 11 години този простоват човечец не се научи, че МС има законодателна инициатива и не е необходимо депутатите от управляващата партия да изготвят законопроект, не научи и най-важното - макар и условно в България има разделение на властите и председателят на изпълнителната власт не може да нарежда на представителите на законодателната власт. Не се научи и че всяко намаление на предвидените в бюджета постъпления се прави преди изготвянето му, а успешен бюджет е този, който не се актуализира по 2-3 пъти месечно. А опитът му да се оправдае защо в Германия се дават огромни суми за бизнеса и гражданите, е просто умилителен. Имали голям БВП и високи данъци. Ами имат бе, тикво, имат, и високи данъци за богатите имат в цяла Европа, затова се намират пари за всичко, не само за чекмеджетата. 11 години стоварваш данъчната тежест върху гърба на най-бедните и после хленчиш, че такива ни били възможностите. От кого зависеше да се въведе необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане? Кому беше необходимо за 11 години да увеличиш многократно и ненужно броя на държавните служители, на които освен високи заплати плащаме и осигуровките? Колко агенцийки и безсмислени службички създаде, за да си осигуриш подкрепа? Ех, само да имахме прокуратура. Ама истинска прокуратура, не гешевска...

Jassie

👍, жана д'арк! Мислим еднакво.

Мариана Кълвачева

Жана, поздравления, радвам седа видя колега от стария форум, защото вече почти не останаха ... поради настоящата обстановка. За съжаление няма как да се познаем, триха ме поне десетина пъти, но да сме живи и здрави.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...квот каже Винету туй става...

 

...жалко че нямаме истински юристи в България...ако имахме досега щяха да са го разпиляли и да е история....

чевермехайвер

Баце действа като тиран/таран .Докато стигне средното за ЕС дълг/БВП ще му се радваме и след пенсия - къде е Фигуранта да задава правилните въпроси за обществото.

AliBabah

Това е важна мярка, която ще гарантира жизнеспособността на фирмите от този сектор.

Боко така и не разбра, че ДДС е потребителски данък, а не корпоративен.

И намаляването му означава по-малки разходи за клиентите, а не печалба за чорбаджиите. Последните обаче си прибират разликата без никакви притеснения.

Жозефа
снимка на Жозефа

👌

вчерашен

...моите депутати да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите за храната за вкъщи, също да стане 9%, както е в самите ресторанти"

Туй нещо пак... не трай! А мислех че готвят габровеца за заместник...

Моля сведущите колеги да ми обяснят КАК данъчните разбират, коя храна е изядена в ресторанта, и коя съм си поръчал/отнесъл в къщи. Та чак ги "планирали" различните ставки в бюджета, та затова евент. от 21г

А въобще- "политики" в стил Масларова)) "имате право на подпомагане ако...1. 2. 3. ...28...и ако баба ви е Иванка.

fractal
снимка на fractal

Страх лозе пази

Да свалят ДДС то и на хранителните стоки в хранителните магазини

 

Влез или се регистрирай за да коментираш