Медия без
политическа реклама

ПП ще подкрепят Димитър Радев за нов мандат като шеф на БНБ

Отговорите, които получихме на днешната среща, са изцяло в посоката на нашата програма, обясни Кирил Петков

12 Юли 2023
Управителят на БНБ Димитър Радев днес се срещна с парламентарната група на "Продължаваме промяната".
Управителят на БНБ Димитър Радев днес се срещна с парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Продължаваме промяната" ще подкрепи сегашния шеф на БНБ Димитър Радев за втори мандат.

Това обяви Кирил Петков след проведена среща с Димитър Радев в парламента с групата на ПП.

"След тази ползотворна среща искам да кажа, че Димитър Радев ще получи нашата подкрепа за втори мандат управител на БНБ. Тази подкрепа идва и с голямата отговорност за нещата, които говорихме, да станат реалност", заяви пред журналисти Кирил Петков. 

„Благодарен съм на Димитър Радев, че прекара толкова време с нашата група. Това е начинът, по който искаме да се вземат такива решения.  Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма. Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно от 1 януари от 2025 година. Ще работим заедно – парламентът и  БНБ, за да постигнем тези цели”, подчерта Петков.

„Имаме съгласие по този въпрос. Това е нещо, което многократно съм казвал, а именно, че целта е да се присъединим възможно най-скоро към еврозоната, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява. Без нея целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима”, коментира и Радев.

Мандатът на Радев като управител на БНБ изтече преди две години, подуправителите на централната банка също вече са с изтекли мандати. Оттогава досега на два пъти бе правен опит да се избере ново ръководство. Миналата година кандидати за поста бяха Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП, но не успяха да намерят достатъчна п подкрепа.

Миналата седмица ГЕРБ внесе официално кандидатурата на Димитър Радев. БСП и Възраждане също внесоха свои номинации. Кандидатът на БСП е финансистът Николай Каварджиклиев, а на Възраждане - Любомир Христов.

Първоначално ПП настояваха да издигнат своя кандидатура като се опитат да намерят "фигура, която има висок статут в индустрията". Асен Василев обясни, че имат резерви за нов мандат на Димитър Радев, защото централната банка била допуснала забавяне в подготовката на България за приемане на еврото. Преди няколко дни обаче Кирил Петков пръв даде знак, че може да подкрепят Радев след проведените тогава разговори с него.

ГЕРБ официално подаде в Народното събрание кандитатурата на Димитър Радев за втори мандат управител на Българската народна банка (БНБ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Димитър Радев, БНБ

Още по темата