Quantcast

Медия без
политическа реклама

Порочните инхаус строежи по магистралите ще бъдат узаконени

Служебният кабинет задвижи ключови промени в Закона за устройство на територията

БГНЕС
"Направихме плащане за големите инфраструктурни обекти и ги извадихме от икономическата кома, в която бяха изпаднали. На практика строителството е възстановено, ако искате може да го наречем и втора първа копка", обяви в началото на седмицата регионалният министър Иван Шишков след инспекция на магистрала "Хемус".

3 седмици преди изборите служебното правителство се зае с несвойствена за мандата му законодателна дейност. Тази седмица регионалното министерство публикува за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на територията. Срокът за обществено обсъждане е до 12 октомври, така че дали те ще стигнат до следващия парламент вероятно ще зависи от волята на следващото правителство.

Едната промяна вече бе огласена от служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков. Тя предвижда да бъдат обявени за търпими строежите от техническата инфраструктура като мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, които са изградени или ремонтирани без задължителните строителни книжа. Сега няма законова възможност те да бъдат узаконени, а премахването им е нецелесъобразно, посочва министър Шишков в доклада към промените. В началото на седмицата той обясни, че става дума за допуснатите по магистрала "Хемус" незаконни строежи чрез инхаус поръчки по времето на ГЕРБ.

Друга промяна предвижда 5 години срок за отчуждаване на имоти, предвидени за озеленени площи. В старите текстове на закона този срок беше 15-годишен, но преди 2 години Конституционният съд го отмени като несправедлив. В закона обаче остана празнота по въпроса, която сега ще бъде отстранена, мотивира се служебният министър. 5-годишният срок важи за всички останали имоти и според Шишков "видът на обществената необходимост не следва да влияе на степента на намеса в правото на частна собственост".

За начален срок на започване на отчуждителните производства безспорно следва да се приеме моментът на
влизане в сила на съответния подробен устройствен план, пише още в доклада към законопроекта. С изтичане на законовия срок собствениците на засегнатите имоти следва да придобият пълните права да изменят плана.

Трагедията с 16-годишното момче, което загина след токов удар от необезопасена шахта насред София е мотивът за друго изменение на ЗУТ. Занапред временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на преместваеми обекти и рекламни елементи ще трябва да имат разрешение за строеж. Това ще гарантира в по-голяма степен завишаването на контрола върху издадените строителни книжа, смятат авторите на законопроекта.

Последната промяна засяга населените места без канализация. Сега в тях имотите за ниско застрояване не са задължени да имат пречиствателно съоръжение за отпадните води - могат да имат и водоплътни изгребни ями. Занапред водоплътна изгребна яма ще могат да имат само жилищни сгради с до три жилища и вили, а по-големите - каквито все пак са рядкост в селата, ще трябва да имат пречиствателно съоръжение.

Още по темата