Quantcast

Медия без
политическа реклама

Подаването на данъчни декларации започва от 10 януари

06 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Данъчната кампания 2023 г. започва на 10 януари, съобщават от Национална агенция за приходите.

От тази гражданите може да подава данъчните декларации за доходите си, получени през изминалата 2022 г. по електронен път, по пощата или в офисите на приходната агенция. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

За едноличните търговци и земеделските стопани подаването на данъчните декларации започва от 1 март и ще продължи до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Още по темата