Медия без
политическа реклама

Парното едва тръгна и половин София остана без топла вода

За броени дни десетки аварии и спешни ремонти засегнаха квартали из целия град

09 Ноем. 2023
Старите тръби и абонатни станции в София често "гърмят", защото плачат за подмяна.
Илияна Кирилова
Старите тръби и абонатни станции в София често "гърмят", защото плачат за подмяна.

Пускането на парното в милионна София започна на 5 ноември, а веднага след това започнаха и аварии, които оставят столичани не само със студени радиатори, но и без топла вода.  

"Топлофикация - София" поддържа на сайта си информация за пробиви по мрежата и ремонти и там се вижда, че всеки ден "изстиват" цели квартали. Още във вторник жители на жк "Яворов" и "Левски В" са останали на студено, а в следващите дни аварии са сполетели части от "Люлин", "Младост", "Западен парк", "Гевгелийски", "Красна поляна", "Илинден", "Разсадника". 

За щастие температурите не са зимни и спирането на централното отопление може да се понесе, но липсата на топла вода е пренеприятна.  За по-новите аварии ремонтните работи се очаква да приключат в петък, 10 ноември - поне така обещава предприятието доставчик.

Причината за честите аварии в началото на отоплителния сезон е лошото състоянието на мрежата. Заради хроничните си финансови проблеми столичната топлофикация няма достатъчно средства за обновяване на инфраструктурата. 

"Топлофикация София" е поредният емблематичен пример за това как държавата и общината се провалят в злощастните си опити да управляват предприятия.  

Още по темата