Медия без
политическа реклама

Още почти 35 милиона наляха в бездънния инхаус на „Хемус“

Задава се ново оскъпяване на строежа на скандалния аутобан

17 Септ. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
АПИ
След 2 години ще се навърши половин век от началото на изграждането на магистралата.

Още почти 35 млн. наляха в бездънния инхаус на „Хемус“. Парите са били преведени на два транша от началото на септември на държавната „Автомагистрали“ ЕАД, която е формалният изпълнител на строежа на недовършената автомагистрала. Това сочи информация, предоставена от АПИ и МРРБ в отговор на въпрос на „Сега“.

Почти 14,75 млн. лв. са преведени за участък 2 между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“. Останалите 19,9 милиона с ДДС са за отсечката до пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч. Сумата е на практика добавка към изплатените още по времето на управлението на ГЕРБ цели 1,37 млрд. лв. за инхауса на държавната фирма за лотове от 1 до 9, по които на практика е работено активно само на първия и третия. В това число влизат над 891 млн. лв. с ДДС за отсечките от Боаза до разклона за Велико Търново, а останалите други над 479,4 млн. лв. за следващите лотове до „Буховци“. През 2021 г. стана ясно, че около 1,2 млрд. лв. от сумата са авансите, получени от наетите от „Автомагистрали“ ЕАД строителни фирми. Някои от получилите предплатата успяха дори да си я изтеглят в брой на гишетата на една услужлива банка и да си отнесат пачките в чували, които сега не е ясно къде се намират. За част от въпросните недостроени отсечки, за които бяха платени авансите, бе установено незаконно строителство или пък липса дори на избрано трасе, да не говорим за разрешителни за строеж.

От всички недовършени участъци само този между Белокопитово и Буховци с дължина от 16,3 км е бил изпълняван с поръчка по ЗОП, а не на инхаус. За него са платени от АПИ над 123,9 млн. лв. с ДДС на ДЗЗД „Хемус - 16320“, в което участват „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали-Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Цяла година обаче въпросната отсечка не бе пусната, защото не е било възложено да се направи връзката й със стария първокласен път. Едва преди няколко месеца процедурата е тръгнала и за 90 дни работата е била свършена. Подобни случаи само показват, че открай време дострояването на „Хемус“ върви на парче.

 

КАК ДА СЕ ПОСТРОЯТ МОСТОВЕТЕ

Промени в проектите за мостовете и другите съоръжения по бъдещите лотове ще доведат до ново забавяне, а със сигурност и до оскъпяване на вечно доизграждащата се в последните десетилетия автомагистрала. Това стана ясно при последната инспекция на служебния строителен министър Иван Шишков на обекта. По време на проверката той казал, че за няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че проектът трябва да бъде променен, за да съответстват те на съществуващия терен, в което няма нищо лошо, по думите на министъра. На практика обаче се подготвя ново харчене на държавни пари, защото по инхауса проектирането не е било направено както трябва. Пък и поначало този тип поръчки винаги предполагат по-лесно пилеене на публичен ресурс, защото изпълнителят решава почти всичко.

Според изпълнителния директор на ББК „Пътища“ инж. Лазар Лазаров техническите проекти за въпросните мостове не са пълни и за голяма част от тях са коригирани. „За лот 2 пък мостовете са много сложни и даже още не е решено окончателно от какъв тип ще бъдат. В проекта е заложено те да са типови, като този на обхода на Габрово, но на АМ „Хемус“ те трябва да са двойни. Отделно има спорове какъв ще бъде тунелът и дали не може да е като дълбока траншея“, казва той. По думите му нещата се усложняват, защото в АПИ и в строителното министерство никой не смее да вземе решение. Лазаров смята още, че с промените в проектите няма да може да се направят икономии, даже обратното. Отделно, според него, все повече се изостря дефицитът за квалифицирани кадри, което също ще доведе до увеличаване на разходите за строителството и до поредното му забавяне.

АМ „Хемус“ се строи от далечната 1974 г. Повече от сигурно е, че мечтаната магистрала между София и Варна няма да бъде готова преди настъпването на половинвековния юбилей от първата й копка.

 

ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА БЕЗЗАКОНИЕТО

Откакто пое поста си, служебният министър Иван Шишков активно лобира бъдещият парламент да се намеси, за да направи „търпимо“ установеното незаконно строителство по „Хемус“. Дори предложи за обсъждане съответни промени в ЗУТ. По тази логика всеки може да започне да строи в разрез с правилата и да чака депутатите да му узаконят белите.

Да припомним, че през миналата година сегашният служебен министър на МРРБ бе заместник на Виолета Комитова в същото министерство и громеше незаконното строителство и инхауса.

 

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след правителственото заседание.

 

Още по темата