Медия без
политическа реклама

Очаква се лихвата по ипотеките да нарасне до 3.5% тази година

Подгответе се и за по-неблагоприятен сценарий, съветват кредитни консултанти

27 Апр. 2023
Pixabay

Очакванията за повишение на лихвите по кредитите са с не повече от 1 процентен пункт до края на годината. Така сегашните средни нива на ипотечните заеми от 2.5-2.6% ще се повишат до около 3.5%.

Това прогнозират кредитни консултанти по повод предупрежденията на Българска народна банка за предстоящо ускорено повишение на лихвените нива и по повод решението й да завиши изискването за поддържане на минимални задължителни резерви от страна на търговските банки. Този ход БНБ предприема, за да охлади прекомерния ръст на кредитирането, което носи риск от увеличаване на задлъжнялостта на фирмите и домакинствата при предстоящото покачване на лихвите.

До момента се забелязва лек ръст на лихвите по кредити от началото на годината с 0.03% и с 0.06% за последните 12 месеца, посочи пред бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев. В същото време заради скока на цените на имотите значително е нараснала средната сума на теглените кредити в сравнение с преди година - от 160 000 на 190 000 лв. 

За кредит от 190 000 лв. и при 30 години срок на изплащане средната месечна вноска е 750 лв. Ако лихвата се повиши от сегашните 2.5% на 3%, то месечната вноска ще стане 800 лв., посочи Тошев. При достигане на лихва от 3.5% месечната вноска ще стане 855 лв.

"Кандидатите за ипотечни заеми обаче трябва да разиграят и по-неблагоприятен сценарий - ако лихвата скочи на 5%. Тогава месечната погасителна вноска става 1020 лв. За домакинство, в което двама получават заплати от по 2000 лв., подобен заем няма да е рисков", смята Тихомир Тошев. Според него в момента пазарът на кредити за закупуване на имоти не е рисков, защото от него излизат хората с по-ниски доходи.

Освен поне 15% самоучастие, кандидатите за ипотечни кредити трябва да заделят сума, която е около 7.5% от цената на имота за заплащане на нотариални такси и данъци. Така, ако тегли заем от 100 000 евро, човек трябва да има около 44 хил. лв. спестени, за да дофинансира сделката", посочи Тошев.

Според него не се очаква спад в цените на имотите, но купувачите все по-лесно ще може да договарят отстъпки.

Чак през второто полугодие се очаква големите банки да пристъпят към повишение на лихвите по депозитите. Вероятно това повишение ще бъде в порядъка на един процентен пункт. Вече някои от малките банки предлагат доходност по спестяванията от около 1% за тези с едногодишен падеж.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата