Quantcast

Медия без
политическа реклама

Объркан текст отложи решението за АПИ в бюджетна комисия

13 Апр. 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
АПИ
Около 300 са незавършените ремонти по пътищата в страната.

Несъгласуван текст, предложен от депутата от ПП Венко Сабрутев стана една от причините бюджетната парламентарна комисия да не може да гласува решение относно казуса с ремонтите по пътищата и договорите на АПИ, предизвикали днес и през миналата седмица протести на строители в София и страната.

Докато Сабрутев четеше текста, с който се предлагаше редакция на вече внесения вариант за решение на комисията, строителният министър Гроздан Караджов репликира, че предложението било от вчера и е старо, а от ПП

днес му било изпратено нещо друго.

Преди това председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански подложи на гласуване допустимостта на искането за тези редакции. С 9 гласа „за“, нито един „въздържал се“ и трима „против“ тя бе приета и текстът бе изчетен за протокола. В него, в частност, се предлага харчовете по пътните ремонти и поддръжката ще се одобряват след от парламента. В тази връзка регионалният министър Караджов репликира, че така за всеки сменен пътен знак ще трябва да се иска разрешение от Народното събрание.

По време на дискусията от опозицията неколкократно подчертаха, че с искането за това решение кабинетът иска да вмени на парламента прерогативи на изпълнителната власт. Йордан Цонев от ДПС каза, че щом служебният кабинет е спрял изпълнението на тези договори, с изключение на най-належащите ремонти и зимното почистване, то

е редно сега МС да вземе обратното решение,

като за изпълнението и плащанията по тях да се отчита пред депутатите. Той предложи и идея за подобен текст на решение. Теменужка Петкова от ГЕРБ настоя плащанията да бъдат 100% за всички дейности по свършените досега ремонти, а не само за пътните знаци, хоризонталната маркировка и мантинелите.

Румен Гечев от БСП припомни, че една от причините сега МРРБ да иска подобно решение е изчезналите в годините назад милиарди при изпълнение на пътни проекти. По думите му, така се е стигнало до недоверието на обществото в изпълнителната власт. Към края на заседанието

депутатите от опозицията напуснаха залата и нямаше кворум за гласуване.

Очаква се утре сутринта, преди пленарното заседание на парламента икономическата комисия да се събере отново за да съгласува текста по решението за пътните ремонти. Днес правната комисия на НС прие предложението на регионалната, с което се предлага заплащане на 50% от свършената работа от пътните фирми, като за останала сума ще се прави детайлна проверка какво направено в действителност.

Депутатите от ПП аргументираха своята позиция за участието на парламента в решаването на проблема със стремежа за пълна прозрачност и нулева корупция при изпълнение на обществените поръчки.

В ефира на „Денят“ бившият зам.-министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков каза, че няма никаква необходимост да се ангажира Народното събрание в казуса с договорите с пътните фирми. Според него по този начин

има риск да се узаконят корупционните схеми от времето на ГЕРБ.

Той се учудва, защо от средата на декември досега не са били направени проверките за свършената работа по ремонтите и защо не са били започнати новите процедури за възлагането на поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Още по темата