Quantcast

Медия без
политическа реклама

НСИ ревизира с 6 млрд. лв. нагоре БВП за 2021 г.

Икономическият растеж за изминалата година се оказа 7.6%, а не 4.2%

20 Окт. 2022

Икономическият растеж през 2021 г. се оказа цели 7.6%, а не по-рано обявените 4.2%. Това става ясно от ревизираните данни за брутния вътрешен продукт, които Националният статистически институт е публикувал в сряда, 19 октомври. Според тях произведеният БВП през миналата година е бил 139.012 млрд. лв. Това е с 6.2 млрд. лв. повече от данните, които НСИ представи през март.

За корекцията първи съобщи "Капитал". От НСИ вчера не са информирали с прессъобщение за новите, фрапантно по-различни данни за БВП, няма специална информация и на сайта. За корекцията се разбира единствено от новите таблици за БВП, публикувани на 19 октомври, без на тях да е отбелязано, че това са ревизирани данни.

Ревизията на статистическите данни е обичайна и регулярна практика и когато обявява данните за брутния вътрешен продукт, НСИ винаги подчертава дали са експресни или предварителни. Сега обаче впечатление прави огромната разлика в сравнение с обявените през март данни за икономическия растеж през 2021 г. Почти двойно по-високият ръст на БВП се дължи и на ревизията на данните за 2020 г. Според тях спадът на икономиката в първата година на ковид-пандемията е бил 4%, а не 4.4%.

Като се разгледат компонентите, които формират БВП, се вижда, че най-голяма корекция е направена на вътрешното потребление, инвестициите и износа. С малко над 2 млрд. лв. до 107.384 млрд. лв. се оказва крайното потребление през миналата година, а с над 3 мрлд. лв. повече до 29.3 млрд. лв. са инвестициите, в това число и натрупаните запаси. Износът е коригиран от  83.673 млрд. лв. на 85.251 млрд. лв.

Сред икономическите сектори и дейности най-силни корекции на произведения брутен вътрешен продукт - с над 4 млрд. лв. нагоре, се забелязва в групата "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство", но пък тя е доста широкообхватна. Съществени повишения на данните има и във финансовия сектор (1.8 млрд. лв.) и селското стопанство (1.1 млрд. лв.)

Още по темата