Медия без
политическа реклама

НАП: Строителният бранш укрива годишно данъци за 480 млн. лв.

Данъчни инспектори тръгват на проверки по обекти

12 Авг. 2022МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че поставя на фокус строителните фирми и предприемачите в строителството, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината. Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти дали се спазва данъчно-осигурителното законодателство.

Строителството е бързо развиващ се, динамичен и значим за нашата икономика сектор, но е един от най-рисковите и може да причини сериозни щети за бюджета, посочват от НАП. Анализ на риска показвал, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. 

Това признание е обезпокоително, защото в голямата си част фирмите в строителния бранш участват в инфраструктурни проекти, финансирани с парите на данъкоплатците, и би трябвало да бъдат постоянно наблюдавани от приходната агенция.

През април НАП е провела среща с представители на Камарата на строителите в България, на която са обсъдени проблемите и затрудненията в бранша в резултат от кризисната ситуация с поскъпването на строителните материали, горивата и други увеличени разходи, породена от войната в Украйна. Приходната агенция проявява разбиране към затрудненията, които изпитва бизнесът, но следи и за изпълнението на задълженията на всички участници в строителния сектор, посочват от ведомството.

ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКИТЕ

НАП ще проведе и разяснителна кампания към продавачите и купувачите на недвижими имоти за рисковете от изповядване на имотни сделки на цени, по-ниски от реалните. От приходната агенция отчитат бума на сделките за покупко-продажба на имоти след първоначалния спад в първата година на пандемията. Сградното строителство бурно расте, а от друга страна, инфлацията стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции.

Строителите и инвеститорите трябва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци, предупреждават данъчните. Най-често, в хода на контролни производства при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай, че не го направят, действията продължават с извършване на ревизии.

Купувачите също трябва да знаят рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвидено покачване на цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще имат право да получат обратно само парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност на имота при покупката, също биха загубили от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.

Тъй като в сектора строителство сделките са сериозни, а при измами клиентът трябва да бъде максимално защитен, експертите съветват винаги покупко-продажбата да е на реалната цена, да има строго фиксирани предварителни договори и парите да се превеждат по банка.            

„Ние насърчаваме доброволното спазване, осигуряваме възможност за консултации в случай на неразбиране на законодателството, поясняваме и разясняваме различни специфични казуси на добросъвестните данъкоплатци с цел те да изпълнят задълженията си. Ако не успеем по добрия начин, прилагаме контролни мерки, които обаче могат да донесат на нарушителите непредвидени за тях разходи“, заяви Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

Още по темата