Медия без
политическа реклама

НАП пусна видео наръчник за попълване на данъчните декларации

12 Март 2020

НАП обяви, че е подготвила видео инструкция за подаване на новите електронни данъчни декларации за доходите. "Наръчникът" може да се види в канала на НАП в YouTube

Новото е, че декларациите са предварително попълнени от чиновниците в приходната администрация, които са използвали подаваните през годината данни от работодателите за изплатените от тях заплати, хонорари и т.н.  Ако човек обаче е имал и други доходи - например от наеми, субсидии и др., или ако иска да ползва някакъв вид данъчно облекчение, той трябва да добави тази информация сам. 

За електронно подаване на данъчната декларации е необходим ПИК (персонален код) или електронен подпис.

Над 80% от всички формуляри са подадени в непроменен вид, а в 20% от случаите данъкоплатецът е допълнил собственоръчно данни за доходи от наеми и за данъчни облекчения. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, твърдят от НАП.

Междувременно "Сега" установи, че с ползването на данъчни облекчения има излишна онлайн бюрокрация - налага се да се попълва и декларация, и специално приложение, за да бъде отразена отстъпката в данъка. 

Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.  

 

ВНИМАНИЕ!

От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата