Quantcast
Попълнените от НАП данъчни декларации крият уловки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Попълнените от НАП данъчни декларации крият уловки

За да ползвате "детско облекчение", трябва да приложите два формуляра за едни и същи факти
12 806
 НАП

В тазгодишната данъчна кампания има голяма новост - НАП за първи път е попълнила декларациите ни за облагане на личните доходи. Нововъведението безспорно е голямо улеснение за данъкоплатците, които предпочитат да общуват онлайн с администрацията. 

Всеки, който има ПИК (персонален идентификационен код) или електронен подпис, може буквално за минути да прегледа въведените от НАП данни и да подаде декларацията си. Сверяването на данните отнема малко повече време, ако през годината наред със заплатата си човек е получавал доходи от повече източници  -  например хонорари, наеми, субсидии и др.

Репортери на "Сега" вече се увериха, че техните онлайн декларации са попълнени изрядно от страна на НАП. Но установиха и друго - че има някои "тънкости", когато човек иска да се възползва от полагащи му се данъчни облекчения.

С повишено внимание трябва да подходят родителите на деца (на възраст под 18 г.). По закон единият от двамата родители/настойници на непълнолетни деца има право на данъчна отстъпка. За всяко дете данъчната основа - т.е. сумата, която трябва да се обложи с данък, се намалява с 200 лева. При родителите на деца с увреждания облагаемата сума се намалява с 2000 лв.

Ако човек иска да се възползва от намалението, трябва да попълни онлайн декларация за ползване на данъчно облекчение по чл. 22 в, ал. 8 от ЗДДФЛ или по чл. 22 г, ал. 7 от ЗДДФЛ, ако детето е с увреждания. На платформата на НАП тези декларации фигурират съответно като Образец 2005 и Образец 2006. Проблемът е, че когато родителят попълни въпросния образец и го прикачи към предварително попълнената данъчна декларация, това не генерира автоматично намаляване на данъчната основа. Системата на НАП рапортува, че всичко с декларирането е наред, само дето не е отчела, че сте поискали полагащото ви се намаление на данъка и не го е отразила в крайния резултат.   

След дълго лутане, множество неуспешни опити и дълго чакане на "горещия телефон" на НАП, стана ясно, че попълването на декларацията за ползване на данъчно облекчение не е достатъчно и че е нужна още една допълнителна формалност - попълване и на Приложение №10, с което да потвърдите вида на облекчението и броя на децата, вече описани в декларацията.

Според процедурата, установена от НАП, ако не сте попълнили въпросното приложение №10, просто сте уведомили, че имате малко дете, но това не значи, че искате да си намалите данъчното плащане. Поне това обясниха от приходната агенция. Парадоксът беше потвърден в телефонен разговор със служител от колцентъра, който заяви пред "Сега": "Така е. Попълнената декларация не означава автоматично, че потребителят иска да се възползва от данъчното облекчение." Това е странно - при положение че декларацията е "за ползване на данъчно облекчение".

В интерес на истината процедурата е описана детайлно в пространните "указания за попълване на данъчната декларация", които също са достъпни онлайн. Но защо е необходимо "клиентът" на НАП да се лута в дългите указания? По-добре е приходната агенция да направи едно малко усилие и да изчисти недомислиците и ненужните формалности. Какъв е смисълът човек да попълва два вида бланки, за да декларира едно и също - че иска да ползва облекчението за деца?!

Още

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

20.09.2021

1656
2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
НАП най-сетне ще провери тотото и 14 фирми, свързани със спорт

16.09.2021

Обновена

РЕБЕКА БОРИСОВА

2323