Медия без
политическа реклама

НАП погна 7000 фирми за съмнително пълни складове

Данъчните подозират, че предприятията правят счетоводни трикове и крият обороти

НАП предупреждава фирмите, че ще им прави инвентаризации заради съмнителни данни.
НАП предупреждава фирмите, че ще им прави инвентаризации заради съмнителни данни.

Близо 7000 фирми в страната са получили предупредителни писма, че декларират нелогично високи материални запаси, обяви Националната агенция за приходите. Въпросните предприятия са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г.  значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция. Данъчните са установили несъответствия за милиони левове между стойността на наличните материални запаси и сумата на нетните приходи от продажби.

От НАП подчертават, че вече са пращали предупредителни писма на повече от половината фирми, но въпреки това те продължават да поддържат (поне на хартия) материални запаси на значителна стойност в противоречие на икономическата логика. Като налични в складовете са посочени най-различни стоки -  дрехи, обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други.

Според данъчните инспектори е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. В писмата до фирмите НАП напомня за задължението им да правят веднъж годишно инвентаризация на материалните запаси, както и да подадат коригираща декларация, ако има несъответствие между фактическата наличност в склада и счетоводните данни. Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2023 г.

С определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци, а на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации – проверка от НАП, при която се описва цялото налично количество на стоките. При установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.

„Преди да започнем с контролните производства, провеждаме информационна кампания, като даваме възможност на дружествата доброволно да коригират декларираните данни. Според нас, партньорският подход е ефективен и справедлив спрямо бизнеса“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, складови наличности

Още по темата