Медия без
политическа реклама

Митниците съвсем го закъсаха с приходите

Постъпленията от ДДС сериозно падат заради намалелия внос на петрол от "Лукойл Нефтохим"

Павел Геренски, директор на Агенция "Митници"
Павел Геренски, директор на Агенция "Митници"

Агенция "Митници" ще събере 1.5 млрд. лв. по-малко от ДДС, мита и акцизи тази година в сравнение с миналата година. Това отчете пред депутатите от бюджетната комисия шефът на агенцията Павел Геренски. Той бе поканен да представи изпълнените на приходите до момента и очакванията до края на годината.

Очакваните постъпления за тази година от ДДС при внос, мита и акции са за 11,9 млрд. лв., докато за миналата година бяха отчетени рекордните 13,4 млрд. лв.

Основна причина за по-ниските митнически приходи е очаквано намаление на вноса и на потреблението от страна на бизнеса и населението, вследствие на затруднени доставки заради войната в Украйна и намаляла покупателна способност, обясни Геренски. Друга причина е значителният спад на вноса на суров петрол от "Лукойл Нефтохим", който е основно перо в събирания от митниците ДДС.

Геренски информира какви приходи са събрани през всеки един от първите четири месеца на годината. Като цяло те са със 150 млн. лв. повече от миналага година, но това се дължи единствено на ударно презапасяване с тютюневи изделия заради вдигането на акцизите от 1 март. При това презапасяване тютюневите фирми са платили авансово акциз по старите ставки. Тези количества цигари ще се продават до изчерпване, което митниците очакват да стане до средата на годината. До края на 2023 г. все пак по-високият акциз на цигарите ще донесе и повече приходи в бюджета. Разчетите на АМ обаче показват, че подобрението в постъпленията от акцизи тази година ще бъде само с 14 млн. лв., което е доста под очаквания ефект от финансовото министерство.

Приходите от ДДС при внос за първите четири месеца е с 641 млн. лв. или 10% по-малко от миналата година. Спадът във вноса на суров петрол за бургаската рафинерия е с 223 млн. кг или 11% като количество, но в стойностно изражение свиването е с 43%, посочи шефът на АМ. Няма и никакъв внос на мазут.

"Не само  "Лукойл", но и другите фирми от петролния бранш имат намален внос на петролни продукти като например дизелово гориво. Всички сериозни играчи в този сектор изпитват затруднения да осигурят внос", каза Геренски. Намалява и вносът на метали, което също се отразява негативно на приходите от ДДС. Причините са спад в потреблението на индустриални стоки, както и санкциите срещу Русия и контрасанкции от страна на Русия, които спират износ за Украйна.

Приходите от мита също намаляват през първите четири месеца - те са със 17% или 70 млн. лв. по-малко от миналата година, но от АМ очакват до края на годината този спад да бъде наваксан.

Резерви

От отговорите на шефа на митниците пред депутатите на бюджетната комисия стана ясно, че резерви за повишение на приходите има най-вече в затягане на контрола срещу контрабандата, но от това не може да се очаква съществена промяна на картината.

От АМ ще предложат акциз да се въведе и за електронните наргилета, както и за течностите за електронни цигари без съдържание на никотин. Проверки са установили, че в тези течности всъщност има никотин, а в някои дори са открити наркотици, което е и наказуемо и като увреждащо здравето.

Геренски информира и за среща с представители на "Лукойл" тези дни, които правят постъпки да започнат внос на петрол от Казахстан тази година. "Той е по-скъп от руския и ако рафинерията успее да започне да работи с такъв петрол, това ще доведе и до повишение на приходите от ДДС", каза Геренски.

Той обясни, че митнически приходи от вноса на стоки до момента са под прогнозите и на Министерство на финансите, заложени в проектобюджета за 2023 г., като разликата е близо 700 млн. лв. 

Това разтревожи депутатите, които поискаха подробния доклад на митниците за приходите от ДДС, акцизи и мита да им бъде представен, за да се запознаят по-детайлно с него. В доклада, както стана ясно, се съдържа и конфиденциална информация, която не може да бъде огласена публично.

"Излизам по-голям песимист за финансите на държавата след това изслушване", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Според Петър Чобанов от ДПС чутото е тревожно за перспективата страната ни да постигне очаквания от МФ 1.8% икономически растеж тази година. "Трябва да вземем мерки, които да предотвратят спад на икономиката", каза Чобанов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата