Медия без
политическа реклама

Василев слива НАП и митниците в единна агенция

Финансовият министър смени ръководствата на Агенция Митници и АДФИ

20 Февр. 2024Обновена
Дни преди ротацията в правителството, изненадващо финансовият министър Асен Василев съобщи, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.
Илияна Димитрова
Дни преди ротацията в правителството, изненадващо финансовият министър Асен Василев съобщи, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Дни преди ротацията в правителството, изненадващо Министерството на финансите съобщи, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Във връзка с преструктурирането министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник, се казва в съобщението. Тонев ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Новината за подготвяно сливане на двете приходни агенции бе съобщена в лаконичен пресрелийз сутринта, а часове по-късно финансовият министър даде разяснения на брифинг. 

"Целта е да постигнем по-ефективно администриране на мита и данъци и да оптимизираме държавната инфраструктура", обясни министър Василев. Той посочи, че и в други страни в ЕС създавали единни приходни агенции за по-ефективно администриране на приходите. Такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

Василев отрече причина за сливането да е неудоволетворение от работата на някоя от приходните агенции. За първите два месеца на годината данъците растат с 13.9% спрямо миналата година, осигуровките - с 9.2%, а мита, ДДС от внос и акцизи с 11.2%, отчете финансовият министър.

Според него сега бил най-удобният момент за сливането, тъй като страната ни очаквала до края на годината да бъде приета и в сухопътния Шенген, а това изисквало сериозна реогранизация в Агенция "Митници".

Работна група обследвала процеса и до един месец ще представи детайлен "дизайн" на обединяването на двете ведомства без сътресения. Финансовият министър призна, че подобна реформа няма да стане бързо, защото изисква и промяна в много закони. Той обаче не коментира дали вече е потърсил подкрепа от политическите формации, които подкрепят правителството - ГЕРБ-СДС и ДПС, освен ПП-ДБ.

Предстои да минем обществено обсъждане, след това обсъждане в НС, в началото на процеса сме, каза Василев.

С друга заповед от днес министърът на финансите е назначил Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите па извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в МФ. 


ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО

Като отклоняване на вниманието от темата с корупцията в съдебната система и в държавните институции определи новината за предстоящо сливане на двете агенции  бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов.

В коментар пред БНР той припомни, че идеята за единна приходна агенция е още от времето на управлението на правителството на НДСВ, след това отново се е възродила по време на правителствата на Пламен Орешарски и на Бойко Борисов с цел да се подобри събираемостта на приходите.

"Двете институции имат доста различия в работата. Трудно е да ги обединиш под една шапка. Добавена стойност би имало, ако информационните системи на двете структури си "говорят". Или пък да има единна информационна система, за което не  е необходимо да обединяваме двете. Не е въпрос само на административно решение. Трябва да обединиш системите, да оптимизираш пунктовете, да изработиш нови протоколи за работа. В крайна сметка няма да се получи кой знае какво по-различно от гледна точка на ефективност на работата", коментира Любомир Дацов.

Според него няма съществена разлика в работата на двете институции през последните няколко години - и двете институции работят на относително на добро ниво. "Големият проблем винаги е било политическото вмешателство. Тези предизвикателства няма да бъдат решени с едно такова обединение", каза Дацов.

 

НЕСКОПОСАН ПИАР 

Нескопосона пиар акция в неподходящ момент - така коментира новината за обмисляно сливане на двете приходни агенции Владислав Горанов, финансов министър в две правителства на ГЕРБ. Той припомни, че по негово време през 2015 г. темата отново е била актуална, защото тогава е имало голямо разочарование от работата на Агенция “Митници”. "Бързо разбрахме, че не това е решението. Тогава започнаха редовни съвместни срещи на НАП, митниците, ДАНС с премиера за подобряване на работата”, каза той.

Според бившия финансов министър изненадващото поставяне на темата отново на дневен ред вероятно е кризисен пиар, тъй като правителството не се справя със събираемостта при този "амбициозен, почти авантюристичен бюджет" и изнемогваща администрация в условия на политическа несигурност и турбуленция.

"Много рисково е да се предприема подобна дълбочинна реформа при сегашното управляващо мнозинство, което не дава перспректива тя да се случи", смята Горанов. Според него поне 6 месеца ще отнеме подготовката за сливането на двете агенции - време, в което те няма да работят ефективно, а това може да се окаже пагубно за предстоящо членство в еврозоната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата