Медия без
политическа реклама

20 митничари са отстранени накуп след сигнали от Австрия

Срещу тях е започнала вътрешна проверка

20 Март 2024Обновена
През годините на няколко пъти бяха арестувани няколко групи митничари за взимане на подкупи, но случаите с присъди се броят на пръсти
БГНЕС архив
През годините на няколко пъти бяха арестувани няколко групи митничари за взимане на подкупи, но случаите с присъди се броят на пръсти

По повод сигнали за поискани подкупи, постъпили в Агенция “Митници” от австрийското правителство и други партньорски служби, 20 митнически служители са временно отстранени от работа и срещу тях е започнала вътрешна проверка, съобщава официално Агенция Митници.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

Проверките са във връзка с информации, постъпили в Агенция “Митници” от различни източници, в това число партньорски служби, включително и по повод сигнали  от австрийското правителство, че на австрийски превозвачи са искани подкупи, за да не бъдат подлагани на митническа проверка и да не чакат на българската граница. До приключване на проверките служителите са отстранени от работа.

Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и

Само преди дни министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша. 

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

Европейската комисия съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията. Предвижда се комисията да осигури за целта 85 милиона евро, се отбелязва в съобщението.

Още от началото на година агенция "Митници" обяви, че активира по-интензивни проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и в цялата страна, за стоки, преминаващи от и до Австрия. Този ход е отговор на ангажимента за засилване на контрола по сушата, който България и Румъния поеха пред Австрия в контекста на присъединяването им към Шенген. Само през първите шест дни от годината бяха отчетени над 7200 проверки на различни видове транспортни средства, включително транзитни. Методите включват физически проверки, сканиране с рентгенови системи и документален контрол. В резултат на проверките, бяха открити значителни нарушения на митническото и акцизното законодателство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата