Медия без
политическа реклама

ЕК се извини на Румъния и България с 85 млн. евро заради Шенген

Вътрешният министър се срещна с колегите си от Австрия, Румъния, Унгария и Белгия

05 Март 2024
Вътрешният министър Калин Стоянов и румънския му колега Каталин Предою
МВР
Вътрешният министър Калин Стоянов и румънския му колега Каталин Предою

Европейската комисия съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията. Предвижда се комисията да осигури за целта 85 милиона евро, се отбелязва в съобщението. На практика сумата звучи като извинение, че двете страни не бяха приети в Шенген и по суша, а само по въздух и вода. ЕК настояваше да има пълноправно членство, но заради Австрия това не се случи. Дори и категоричното становище на комисията, че България и Румъния са готови, не омилостиви Виена

Обявено е, че средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните граници на ЕС и двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и друго оборудване. Решението се основава на успешното прилагане от България и Румъния на проекти, свързани с ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти без основание за престой в ЕС, отбелязва ЕК.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

С решението на ЕК започва подготовката за прилагане на новите европейски правила за миграцията. Решението отчита предстоящото от края на март влизане на България и Румъния в Шенген с въздушните и морските граници. Предвижда се двете държави да повишат полицейското сътрудничество. Комисията ще отчита изпълнението на поставените цели заедно с "Фронтекс", Агенцията на ЕС за убежището и Европол.

В съобщението на комисията се отбелязва, че през март миналата година ЕК предприе пилотни проекти с България и Румъния, а през октомври отчете осезаеми резултати. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този повод, че България и Румъния заслужават цялостно присъединяване към Шенген.

Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и

В рамките на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Калин Стоянов проведе срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария, обяви в същото време МВР.

С министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС,  обсъдиха актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Българският вътрешен министър благодари за усилията на Белгийското председателство за подобряване на функционирането на Шенген и получи уверение и потвърдена подкрепата от страна на Председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство, разказват от вътрешното министерство.

Министър Стоянов запознал австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск- укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. В максимална степен се използват както националните, така и ресурсите, предоставени от ЕК и Фронтекс. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съзря прогрес за влизането на България в Шенген след тристранна среща по време на Залцбургския форум в Словения. Това става ясно от официално съобщение на българското МВР.

В хода на разговора с министъра на Румъния Каталин Предою, отново бе изведена общата цел -  да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

Висока оценка в областта на вътрешните работи била дадена и при проведения разговор между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер потвърдил, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли т.г. унгарско председателство на Съвета на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕК, Шенген, граници

Още по темата