Медия без
политическа реклама

"Бомбата" за сливането на НАП и митниците сблъска полярни мнения

Асен Василев обясни, че е обсъдил реформата с ГЕРБ и ДПС и е получил тяхното "да"

21 Февр. 2024
Новите шефове на Агенция Митници и АДФИ са съгласувани с премиера Николай Денков. Те не изискват санкция на Народното събрание, каза финансовият министър Асен Василев
EPA/БГНЕС
Новите шефове на Агенция Митници и АДФИ са съгласувани с премиера Николай Денков. Те не изискват санкция на Народното събрание, каза финансовият министър Асен Василев

Експертите са разделени в мнението си дали трябва НАП и Агенция Митници да се слеят в единна приходна агенция. 

Първи вчерашната изненадваща новина коментираха бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов и ексзам.-финансовият министър на НДСВ Любомир Дацов , като и двамата обявиха, че тази реформа е много рискова непосредствено преди влизането ни в еврозоната. Друг бивш зам.-финансов министър - Георги Кадиев, днес също коментира, че създаването на мегаагенция ще бъде грешка и ще доведе до шок и хаос в системата, защото процедурите в двете агенции са съвсем различни.

"Механичното обединение е безсмислено и нищо не постига. Нашата система следва френската и е много по-подходяща от единна приходна агенция", каза Кадиев пред БНР. Той уточни, че и по времето, когато е бил в Министерството на финансите, идеята е била обсъждана.  По-късно е била проведена и анкета сред служителите на двете администрации дали искат да се сливат. "Никога не са горели от желание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази идея стои опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в личен интерес", каза Кадиев.

Икономисти и финансисти също посочват, че без анализ за разходите и ползите е много рисково да се предприема подобна реформа.

 Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество" , обаче защити идеята на финансовия министър Асен Василев. Ангелов припомни, че преди 25 години е извършена подобна реформа между тогавашната Главна данъчна дирекция и НОИ, като се създава Националната агенция по приходите, която поема събирането не само на данъците, но и на осигуровките. НОИ остава институцията, която само изчислява и изплаща пенсиите.

"Преди това имахме три приходни агенции - ГДД, НОИ и Агенция Митници. И имаше троен контрол върху фирмите. Тогава идеята беше и митниците да влязат към НАП, но не се случи", посочи икономистът.

Според Ангелов е логично събирането на ДДС и акцизи да става от една агенция. Защото сега ДДС - основният приходоизточник за бюджета ,се събира от НАП за сделки в страната и от АМ при внос. Това е абсурдно, смята той. Ангелов също подкрепя идеята за реформа, предвид очакванията на страната ни да бъде приета в Шенгетското пространство и по суша. След като това се случи, страната няма да има гранични контроли с Гърция и Румъния и тогава митниците ще трябва да работят основно във вътрешността на страната.

СЪГЛАСУВАНЕ

Въпреки първоначалните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "ПП еднолично и в разрез на всичко сливат НАП и Агенция Митници", по-късно се оказа, че финансовият министър Асен Василев е обсъдил с него идеята и го е убедил, че тя е важна да ни приемат в Шенген по суша. 

Депутатът от ДПС и шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев също е разговарял с Асен Василев по темата, преди тя да бъде обявена. "Сливането на двете приходни агенции е стара, добра идея и аз я подкрепям като експерт. През 2005 г. направихме първия опит за обединение, но лобиски интереси, проникнали на всички нива в държавата, спряха реализирането му. Идеята е още от 1999 г. и е на Световната банка, която ни препоръча да създадем единна приходна агенция", каза Цонев.

 

КАДРУВАНЕ

Искри между ГЕРБ и ПП прехвърчаха около смяната на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция, които вчера финансовото министерство съобщи наред с кадровите промени в Агенция Митници.

Борисов попита и кой е съгласувал смяната на най-важната агенция в държавата, според него, агенция – АДФИ.

В отговор от финансово министерство разпространиха съобщение, че министър Василев е съгласувал назначаването на Петя Банкова за директор на Агенция „Митници“ и на Илка Димова за директор на АДФИ с министър-председателя Николай Денков. "Съгласно действащото законодателство тези назначения се извършват от министъра, съгласувано с премиера. Министърът на финансите не е извършвал кадрови промени, които изискват санкция на Народното събрание", посочват от МФ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, митница, сливане

Още по темата