Медия без
политическа реклама

Митничари откриха липса на над 319 хил. литра вино в данъчен склад

14 Февр. 2022

Липса на 319 241 литра бели и червени вина установиха митнически служители при проверка на данъчен склад в област Хасково. 
При проверка  в края на януари митническа мобилна група извършва инвентаризация на наличностите в данъчен склад, в който според издадения лиценз се осъществява производство на вино. Установено е, че всички съдове за съхранение са празни, а средствата за измерване са демонтирани. Митническите служители откриват липси на над 90 000 литра червено вино и на над 228 000 литра бяло вино, които фигурират в дневника за складовата наличност. На митническите служители не са били представени документи за реализиране на акцизната стока. 

Данъчнозадълженото лице твърди, че средствата за измерване, които трябва да са в онлайн връзка с митниците, са демонтирани поради проблем с електрозахранването и признава, че не е извършило задължителната по закон инвентаризация в края на 2021 г. 

Към този момента на лицето са съставени два акта за нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Продължават проверките, с които да се установят всички обстоятелства по реализацията на липсващата стока, която би могла да бъде използвана и като суровина за нелегално производство на дестилати и високоалкохолни напитки. Уведомена е и НАП, за да се установи неплатеното ДДС за липсващите стоки.
 

Ключови думи:

митници, проверка, вино

Още по темата