Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Лукойл“ получил от ГЕРБ за нищожна сума нефтеното пристанище

29 Авг. 2022Обновена
Туитър
"Лукойл" държи единственото нефтено пристанище в България

Единственото нефтено пристанище на България е дадено от ГЕРБ на „Лукойл Нефтохим“ за 35 години за сумата от 1 милиона лева, съобщи на брифинг пред журналисти в пристанище „Росенец“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев, предаде БТА. 

Бившият премиер Кирил Петков коментира, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мол.

Асен Василев заяви, че като служебен министър на финансите в правителството на Стефан Янев е установил, че на територията на цялото пристанище има по един митничар на смяна. „Общо седем митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен контрол. Това започнахме да го поправяме – вече има истински митнически пункт, има граничен контрол, има наблюдение“, посочи Василев. Той допълни, че вследствие на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година „Лукойл“ е отчел за първи път печалба и ще плати данък върху нея

Бившият вицепремиер добави, че предходното правителство е успяло да договори с Европейската комисия България да продължи да внася руски петрол, за да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които ползват руски петрол са България, Унгария, Чехия и отчасти Румъния, като средните цени на бензина в тях варират между 3,00 лв. и 3,20 лв., посочи Василев. За разлика от Унгария и Чехия, които нямат излаз на море и получават руския петрол по нефтопроводи, България го внася с танкери. В ЕС бе договорено, че до края на годината вносът с танкери ще бъде прекратен, но за България бе направено изключение до 2024 г., под предлог че рафинерията е пригодена да работи с руския сорт уралс.

От своя страна, Кирил Петков припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която определя цените на горивата в България, все още е със състав, назначен от ГЕРБ. Но е факт, че по време на управлението на коалиционното правителство с участието на ПП, съставът на КЗК не бе променен. 

Асен Василев добави, че първата стъпка България да има нормален и конкурентен пазар на горивата е в рафинерията да започнат проверки от Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. "Това беше още една граница, която беше приватизирана", заяви Василев. Не стана ясно, защо по време на неговото управление като финансов министър и вицепремиер въпросните проверки не са започнали. 

По думите му следващата стъпка е да се подмени съставът на КЗК и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на петрол в страната.

Още по темата