Quantcast

Медия без
политическа реклама

Летище Пловдив обяви полети до Истанбул от февруари

През 2023 г. се очаква подновяване на редовни линии до Милано, Брюксел и Франкфурт

28 Дек. 2022
EПА/БГНЕС архив

Летище Пловдив ще има полети до Истанбул от февруари, съобщава БНР. "Първоначално бяхме казали датата 21 януари, за полетите до Истанбул, но те ще стартират два пъти седмично от февруари", заяви председателят на съвета на директорите на летище Пловдив  Дойчин Ангелов. Самолетите ще кацат на азиатското летище "Сабиха Гьокчен", откъдето има стотици възможности за прикачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия. Очаква се да има линия и до Бурса и връзка с Анталия. Преговорите са на финал, общността в Бурса наброява над 450 000 изселници с двойно гражданство. 

В момента от летище Пловдив има редовни полети до двете лондонски летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин. Там оперират нискотарифните компании.

Чартърната програма вече стартира с полети от Северна Ирландия, Белфаст и от Турция, с полети от Анталия и от Измир. 

Ангелов съобщи, че през тази година имат повече полети, в сравнение с годините преди пандемията.  До 20 декември 2022 г. - 215 000 пътници са преминали през летище Пловдив. Той  допълни, че това е рекорд за пътниците, които са преминали през летището за една година.

"Най-силната година преди пандемията бе 2018 г. и тогава сме имали 130 000 пътници, сега почти два пъти повече", изчисли още председателят на съвета на директорите на летището. Той смята, че всичко това посочва големите възможности и потенциал на Южен централен район и прилежащите области, за ново развитие на аеропорта.

"Фондът за развитие на летище Пловдив работи активно и програмата става с негова помощ", каза Ангелов. Той обеща от 5 януари 2023 г. да стартира и нов сайт на аеропорта, като ще се развиват и много по-активно социалните мрежи.

Още по темата