Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЗП забрани на телекомите да вдигнат цените с инфлацията за две години

Мобилните оператори искали да индексират договорите в нарушение на законовия ред

29 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Комисията за защита на потребителите е издала заповеди, с които забранява на двата мобилни оператора „Теленор България“ и „А1 България“ да индексират цените с инфлацията от две поредни години. Заповедите са от 23 декември и се основават на разпоредби в Закона за защита на потребителите. Те може да бъдат обжалвани по съдебен път.

Според КЗП двата телекома вдигат едностранно цените "по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори".

От КЗП посочват: „При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“. Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година".

Според КЗП потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да бъдат задължавани да заплащат увеличение на база предходната година.

За издадените забрани информира с прессъобщение министърът на икономиката Корнелия Нинова.

„Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Обявеното от телекомите новогодишно сурвакане на досегашите им абонати няма да се състои - или поне не в анонсирания размер.

Както се установява от събраните доказателства по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса. Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение.

Преди Коледа Теленор и А1 информираха с SMS клиентите си, че в началото на 2022 г. ще вдигнат цените на месечните абонаментни планове за мобилни услуги по сключените договори. Увеличението ще отрази средногодишната инфлация от 2020 г. в размер на 1.7% и средногодишната инфлацията за 2021 г., която все още не е обявена от НСИ, но прогнозите са за 2.4%.

Само час по-късно след разпространеното от Министерството на икономиката съобщение за заповедите на КЗП от А1 демонстративно отново пуснаха SMS-и на абонатите си за предстоящото вдигане на цените. Съобщението им препраща към интернет страницата на компанията, на която е посочено, че увеличението е резултат от инфлацията през 2020 г. и 2021 г.

Третият мобилен оператори "Виваком" обяви, че вдига цените за всяка услуга по месечните абонаментни планове с 1 лв. с ДДС от февруари 2022 г., без да уточнява, че калкулира и инфлацията от 2020 г., заради което и не е обект на проверка от КЗП.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?