Медия без
политическа реклама

КЗК се заема със скандала с фалшивото овче сирене

Комисията проверява две големи фирми за нечестна конкуренция

28 Септ. 2023
Сирената и кашкавалите от овче мляко са в по-висока ценова категория.
Илияна Кирилова
Сирената и кашкавалите от овче мляко са в по-висока ценова категория.

Комисията за защига на конкуренцията обяви, че ще проучи скандала с фалшивото сирене, което се продава по магазините като "100% овче", а всъщност съдържа краве мляко. От съобщнието на КЗК става ясно, че обекти на разследването са две известни компании от млекопреработващата индустрия - „Милки Груп Био“ ЕАД и „Димитър Маджаров - 2“ ЕООД. 

Преди седмица Сдружението за достъпна и качествена храна огласи потресаващи резултати от свое проучване, според което само 1 от 10 млечни продукта, рекламирани като овчи, наистина е произведен от овче мляко. Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открило "биволско" сирене, в което няма дори 1 грам биволско мляко. Авторите на проучването се усъмнили, че има някаква грешка с пробата, затова направили още два теста, но и те дали същия резултат.

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна, съобщи БНР.

Констатациите на неправителствената организация получиха широко медийно отразяване, а ето че са привлекли и вниманието на антипонополния регулатор.

КЗК обяснява, че започва сериозно разследване за нелоялна конкуренция, след като е направила предварително проучване, в което е била привлечена и Българската агенция по безопасност на храните. От БАБХ са представени информация и доказателства (резултати от взети проби, актове за установяване на нарушения и др.) за наличие на краве мляко в партиди овче сирене на посочените предприятия.

"Представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция", посочва КЗК в съобщението си до медиите.

След извършване на проучването Комисията ще се произнесе с решение.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата