Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЗК най-после реагира на необяснимите ценови скокове на храните

Антимонополната комисия ще прави проучване има ли нелоялна конкуренция

16 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията най-после реагира на горещата тема за прескъпите хранителни продукти и на намеренията на служебното правителство да проследи къде по веригата се получава "нелогично" надуване на цените.

От антимонополната комисия дадоха знак, че са забелязали "зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци", затова са решили да стартират предварително проучване за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

Ще се анализира дали по веригата от производител/вносител до доставките в рафтовете в магазина няма някакви действия, които са забранена нелоялна конкуренция или нелоялни търговски практики. КЗК ще проучи предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителните продукти за крайните потребители.

"Предвид обхвата на проучването КЗК изисква информация и доказателства, както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни, включително мляко и млечни продукти, и техни сдружения", посочиха от комисията.

След анализ на постъпилите данни и доказателства КЗК ще прецени за кои търговци на дребно, включително и търговски вериги, са налице основания за образуване на производство за установяване на нарушения, които могат да засегнат конкуренцията, да увредят интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти и така пряко да се отразят на крайните потребители и тяхната покупателна способност.

Проверки в търговските обекти вече масово се извършват в страната от инспектори на Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията по храните и НАП. От медийни репортажи става ясно, че на този етап проверяващите се интересуват от срока на годност на стоките, мястото на съхранение, етикирането, има ли некоректно обявени намаления, примамват ли се клиенти с промоции на липсващи продукти и подвеждаща информация, цената на насипната стока отговаря ли на стойностите за килограм ... - все примери за нелоялни търговски практики, които обаче не са свързани с повсеместния скок на цените на хранителните продукти и с огромната ножица между цените на едро и на дребно (за млечните продукти до 100%) и съмненията за картелни споразумения.

Преди седмица служебният кабинет обяви старта на проверките, които целят да се установи защо цените на някои стоки са толкова високи. Впечатление тогава направи, че КЗК не бе поканена за разговори и евентуални съвместни действия.

Още по темата