Медия без
политическа реклама

Коронавирусът свали леко цената на "Гражданска отговорност"

Задължителната застраховка е най-скъпа в най-бедните райони

Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилистите през последните месеци, показва изследване на електронната платформа 24ins.bg.

Ако през януари средната цена за нови клиенти е била 328 лв., то през юни тя вече е 320 лв. Отделно застрахователните компании предоставят отстъпки на старите си клиенти за подновяване на полиците при тях, посочват от 24ins.bg. Компаниите, които са предприели най-осезаемо намаление на застраховките1 са "Левинс", "Булинс", "Евроинс", "Дженерали", "Алианц".

Спадът в цената на "Гражданска отговорност" е само 2.6%, но намаление на задължителната застраховка отдавна не е имало. През последните години тя непрекъснато върви нагоре, като само за 2017-2019 г. скокът е над 50%.

За да проследи цената на застраховката при проучването си, 24ins.bg взима предвид възрастта на водачите, населеното място по регистрация на автомобила, обема на двигателя и дали собственикът е физическо или юридическо лице.

От данните става ясно, че през първото полугодие най-много е поевтиняла застраховката за дългогодишните водачи (на възраст над 45 г.) - за тях спадът от началото на годината е над 3.6% до средна цена в момента от около 275 лв. 

Средно 425 лв. струва полицата за младите шофьори до 25-годишна възраст, като от началото на годината намалението е с 2.18%. За шофьорите между 25 и 45-годишна възраст средната цена на "Гражданска отговорност" за първите шест месеца е около 281 лв.

Докато през първите три месеца на 2020 г. за леки автомобили, собственост на физически лица, цените започват от 208.08 лв. и достигат 1024.33 лв., то в следващите три месеца цените се понижават. Най-ниската цена е 194.95 лв., а най-високата - 1021.78 лв. Същото важи и за юридически лица - най-високата цена в първите три месеца на годината е 578.59 лв., след което се наблюдава спад до 562.27 лв.

Според обема на двигателя цената за застраховката е най-висока за мощност над 2500 куб. см. - средна цена за първото шестмесечие от 418.72 лв., като отбелязва 3.27% спад от началото на годината.

Най-скъпи застраховки плащат водачите в най-бедните райони на страната, става ясно от изследването. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Благоевград, където средната цена на "Гражданска отговорност" през юни е 345 лв. В тази група се добавят още Перник, Добрич и Силистра.

За водачите на автомобили, регистрирани в областите Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Софийска, средната цена на "Гражданската" е най-ниска - около 300 лв.

За София, която е най-рисковият за шофиране град, през първото полугодие застраховката струва средно 341 лв.

ПАЗАР

Застрахователният пазар не отчита голям срив в продажбите по време на извънредното положение. Приходите на застрахователните компании за първите четири месеца от началото на годината възлизат на 805 млн. лв. - само с половин процент по-малко от същия период на 2019 г. Това показват данните на Асоциацията на българските застрахователи. От автомобилните застраховки приходите достигат 200 млн. лв. - около 25% от всички постъпления. В същото време изплатените обезщетения са 257 млн. лв. - с 4.8% повече на годишна база. 

Доброто си представяне застрахователните компании обясняват с дигитализираните услуги, както и с предоставените опции за завеждане на щети онлайн и удължените срокове са завеждане на щетите.

След автомобилните застраховки на второ място в приходите се нарежда застраховката на дома - от пожар и природни бедствия и от кражба. Рязко спадат продажбите на застраховките „Помощ при пътуване“, тъй като пътуването бе ограничено в този период, както и застраховките при заболяване. В същото време заради пандемията застрахователите са въвели нови услуги като например покриване на разходите за лечение на Covid-19 в чужбина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата