Медия без
политическа реклама

Комитова уволни ръководството на "Автомагистрали"

Инспекция начело с министъра ще покаже днес незаконно строителство на "Хемус", съобщиха от МРРБ

08 Юни 2021Обновена
 Министър Виолета Комитова
БГНЕС
Министър Виолета Комитова

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова освободи цялото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД и назначи нов съвет на директорите, съобщи пресцентърът на МРРБ. 

"Решението е взето въз основа на извършена проверка и констатирани в доклада на Сметната палата нередности, както и заради съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс", се посочва в прессъобщението.

Държавното дружество "Автомагистрали" е превъзлагало недопустимо дейности за милиарди левове на десетки външни фирми -  в разрез със Закона за обществените поръчки.

 

Часове по-късно от МРРБ обявиха, че в сряда министър Комитова и експерти ще инспектират участък от "Хемус", които би трябвало да се строи от "Автомагистрали", и "ще представят нагледно начина", по който се изразходват парите на данъкоплатците. Мястото на проверката е на участък №6  - бъдещият пътен възел с шосето Велико Търново – Русе (уширението непосредствено след табелата за село Куцина).  От министерството твърдят, че  в района преди дни е започнало незаконно строителство - "очевидно с цел имитиране на дейност".  Според доклада на Сметната палата за участък №6 вече са платени авансово около 90 млн. лева, без да има видими резултати, подчертават от МРРБ. 

 

Кой си отива и кой идва

Освободените от ръководството на "Автомагистрали" са Стоян Беличев, досегашен изпълнителен директор, Александър Филев, председател на съвета на директорите, и Иван Коларов  - член на СД.

Новите назначения в борда са:

Валентин Вълков, който досега се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор, през 2017-2018 г. е бил изпълнителен директор на „Автомагистрали", а преди това е заемал различни длъжности, включително технически ръководител на строителни обекти.

Като директор в държавното предприятие се връща и Десислава Христова, която бе член на борда му до 1 февруари 2019 г.  

Третото попълнение е Иван Станчев, представен от пресслужбата на МРРБ като ръководител на отдел „Укрепване на свлачища" в държавната компания.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата