Медия без
политическа реклама

Колбаси и хляб сериозно поскъпват през октомври

Производители вече настояват за 9% ДДС на всички стоки като антиинфлационна мярка

30 Септ. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Основни храни сериозно поскъпват през октомври.

От Асоциацията на месопреработвателите в България вече предупредиха за ръст на цените на колбасите от 8-10%. „Ние започваме да уведомяваме търговските вериги и контрагентите ни, че от началото на октомври увеличаваме цените на месните продукти заради скока в цените на тока, природния газ, горивата и останалите високи производствени разходи", заяви пред специализирания сайт "Агрозона" Атанас Урджанов, председател на асоциацията. 

Месопреработвателите посочват, че до момента пазарът на месни продукти е бил стабилен, с добри продажби през лятото благодарение на силния туристически сезон. Ценовият скок на енергийните суровини, както и на говеждото и пилешкото месо обаче правят удържането на цените на колбасите невъзможно.

"В момента единствено евтино в България е свинското месо, но ние не правим продукти само от свинско месо. Говеждото е с много висока цена, пилешкото е поскъпнало. През тази година фуражът също много се увеличи и това рефлектира върху изхранването на птици, говеда, свине. Задържането на цената на свинското е поради големия внос от Германия, тъй като Китай не беше отворил и германците имаха по-голямо производство на свинско“, обясни Атанас Урджанов.

Хлебопроизводителите тези дни също предупредиха за ръст на цените на хляба през октомври, когато в мелниците вече ще влезе новата реколта пшеница. "В момента цената на пшеницата е около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година", посочи Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Заради драстичното увеличение на цената на производствената енергия - ток и природен газ, както и заради нарасналите транспортни разходи от поскъпването на дизела хлебопроизводители вече прогнозираха до 20-25% ръст на цената на хляба до края на годината.

В края на жътвената кампания има голямо предлагане на слънчоглед на цени по-ниски от тези в началото на годината за старата реколта, което е добра новина за производителите на олио. Растителната мазнина обаче вече стана рекордьор в поскъпването през летните месеци с ръст над 40%. 

Производителите в хранително-вкусовата промишленост вече настояват за намаляване на ДДС на 9% за всички стоки и услуги. "Това е единствената работеща мярка срещу инфлацията и скока в цените на основните стоки", смята Марияна Кукушева. Според нея реалната инфлация е 20%, въпреки че официалната статистика отчита 3%.

"Времето на въвеждане на диференцирани ДДС ставка изтече, защото този тип мерки бяха използвани политически и изправяха браншовете един срещу друг", смята Кукушева. Според нея свалянето на косвения данък ще намали сивия сектор и ще доведе до по-висока събираемост на всички данъци в държавният бюджет.

Тези дни служебният земеделски министър Христо Бозуков подкрепи искането ставката на ДДС за стоките и услугите в сектора да бъде намалена на 9%. "Такава промяна ще окаже пряка подкрепа както на производителите, така и на потребителите, особено в условията на пандемията, в която се намираме", заяви министърът при откриването в сряда на международните изложения от хранително-вкусовата промишленост в Интер Експо Център-София.

БЕЗ ТОРОВЕ

Голяма част от земеделците започват есенната сеитба без торове. Причината е, че масово торовите заводи не продават заради големите колебания в цените и в очакване на поредно вдигане на цената на природния газ от 1 октомври. "На пазара няма амониев нитрат – заводът в Димитровград не работи, Агрополихим Варна работи, но готовата продукция се складира и не се продава. В момента цената е 800 лева за тон, а миналата година по това време е беше 360 лв. за тон, прогнозите са да се стигне до 1000 лева заради поскъпването на природния газ, както и липсата на внос от основния доставчик за нашата страна. Проблемът в България е огромен", обясни Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Липсата на торове означава по-ниски добиви догодина на пшеница и царевица. Наред с това зърнопроизводителите ще са притиснати и от по-големи производствени разходи, а това ще се отрази на всички потребители по веригата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?