Quantcast
Кадър на ПП оглави енергийния регулатор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кадър на ПП оглави енергийния регулатор

ГЕРБ и ДПС обявиха, че новият шеф на КЕВР Станислав Тодоров е избран в нарушение на закона
4 006
 БГНЕС
Новият председател на КЕВР Станислав Тодоров (вдясно) и членът Благой Голубарев.

Парламентът избра Станислав Тодоров, номиниран от "Продължаваме промяната" (ПП), за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той беше единственият кандидат. ГЕРБ-СДС и ДПС отказаха да участват в гласуването, а "Възраждане" бяха против. Заедно с председателя депутатите одобриха и нов член на комисията - предложеният от ИТН Благой Голубарев.

Кадровата смяна е част от плана на четворната коалиция да подмени напълно състава на КЕВР,  формиран от предното управление.

Тодоров заменя дългогодишния шеф на регулатора Иван Иванов, който беше обвинен от управляващите, че се кани да одобри повишение на цените на тока точно при идването на новото правителство на власт. Кандидатурата на Тодоров беше внесена буквално в последния момент от ПП. По неофициална информация техният фаворит е бил бившият икономически и енергиен министър Васил Щонов. Той обаче се отказва да участва в процедурата, часове преди изтичането на срока за издигане на кандидатури.

ПОДОЗРЕНИЯ И СЕНЗАЦИИ

Промяната се натъкна на остра съпротива от страна на депутатите на Бойко Борисов и на ДПС. Те обявиха, че новият председател е избран в нарушение на Закона за енергетиката, тъй като не отговаря на всички критерии. 

Наскоро управляващите измениха изискванията в закона за членовете на КЕВР, като разтвориха широко ветрилото за бъдещите кандидати за регулатора. Например, записаха, че за стаж ще се приема 5 години работа на ръководна длъжност в лицензирано дружество, което развива дейност в енергийната област.

Новият председател на КЕВР Станислав Тодоров е работил за "Ей и Ес Марица Изток 1“ -  собственик на ТЕЦ "Марица изток 1. Според Теменужка Петкова,  бивш енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ-СДС, стажът на Тодоров е в дъщерни дружества на „Ей и Ес“, които не са лицензирани по Закона за енергетиката. Според Петкова това означава, че кандидатът не отговаря на условията на закона и всичките му бъдещи решения могат да бъдат оспорвани.

Управляващите определиха твърденията на опонентите си като опити да предизвикат медийна сензация. И се позоваха на доклада на парламентарната енергийна комисия, която е приела документите на двамата кандидати и е провела изслушване, а накрая е констатирала, че те са напълно подходящи за постовете. 

От ГЕРБ-СДС и ДПС часове наред повтаряха, че кандидатите трябва да се представят в пленарната зала. В края на заседанието Тодоров излезе на трибуната, но отказа да вземе отношение по дискусията по-рано. Той се похвали, че по време на работата си в частния сектор е сключил договори за 300 милиона евро. По отношение на времето си в „Ей и Ес“ обясни, че е управлявал всички договори на компанията за доставки и услуги, и изтъкна, че с такъв опит КЕВР само ще спечели от него като председател. "Искам да променя това, че КЕВР да не е пъдар на участниците на пазара, а да е двигател на промяната", обобщи той визията си. Накрая си спомни, че предшественикът му на поста също е бил избран при медийни заглавия за "скандали и дебати".

БИОГРАФИИ И ИДЕИ

Станислав Тодоров е юрист по образование. В биографията му пише, че има 8 години опит в енергийния сектор, придобит в „Ей и Ес Марица Изток 1“. Работи в компанията от 2007 г. до 2015 г. През 2017 г. се премества в българския завод на „Хайделберг Цимент“ АД в Девня. От 18 януари т.г. е зам.-министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков.

В концепцията, която е представил пред депутатите, Тодоров акцентира, че клиентите трябва да са в центъра на работата на КЕВР; заявява, че енергийният преход и енергийната стратегия на България трябва да се осъществяват по най-щадящия за крайните потребители начин; предлага да се засили ролята на комисията в развитието на свободния пазар на ток и газ.

Благой Голубарев е електроинженер, специалност „Електрически мрежи и системи“. Има 39 години стаж в енергетиката, от които 35 години – на ръководни длъжности, твърдят от ИТН. Работил е в „Електроснабдяване – София“. От 2000 г. е в управата на „Електроразпределение – Столично“ и участва в приватизацията му. Голубарев е съучредител и първи председател на Асоциацията на търговците електроенергия в България (АТЕБ). Участва в изграждането и лицензирането на обекти в областта на електроенергетиката и природния газ.

Голубарев подчертава в концепцията си, че трябва да се създаде стратегия за предстоящото преминаване на битовите потребители на свободния пазар, което да се случи до 2025 г. По отношение на природния  газ посочва, че е необходимо пълно отваряне на пазара,  който в момента редставлява комбинация от „свободен“ и „регулиран“.

Още

КЕВР утвърди с 19% по-висока цена на газа от 1 декември

01.12.2022

326
ПП и служебният кабинет се сблъскаха за борбата с корупцията

07.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2936
Президентът нападна остро ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора

05.12.2022

Обновена

4091