Quantcast
Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина

България ще може да купува евтин ток от Германия и Италия наесен, когато нашият пазар се обедини с румънския
5 880
 ЧЕЗ

Цените на тока за фирмите вероятно ще се успокоят едва наесен, когато България и Румъния най-сетне свържат електроенергийните си борси.

Очаква се пазарното обединение с Румъния да е факт в края на октомври и тогава страната ни да може да купува ток от цяла Европа, обяви  изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, в интервю за БНР.   На 20 септември ще започнат тестове и ако всичко е наред, търговията ще стартира в периода 26-29 октомври.  Когато свързването на двете борси  стане факт, ще имаме достъп до пазарите на ток на Германия, Белгия, Франция, Люксембург и т.н. Пазарното обединение всъщност предоставя автоматичен достъп на българските купувачи и търговци до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. Разбира се, конкретните възможности за сделки зависят и от капацитета на мрежите, т.е. колко енергия може да премине физически, да се пренесе от една национална електроенергийна мрежа към друга.

Пазарното обединение с Румъния по план трябваше да завърши още в края на миналата година, но се забави. Закъсня и междинния проект,  който трябваше да свърже през границите пазарите на Унгария, Австрия и Полша. Така връзката с Гърция, където електроенергията е много скъпа, изпревари обединението с Румъния. Чуха се обвинения, че това е една от причините цените на тока за бизнеса у нас да полудеят в началото на август.

Шефът на ЕСО обясни, че големите "виновници" за поскъпването на електроенергията са голямото търсене в цяла Югоизточна Европа и "огромният" износ на ток от страната ни. "В момента изнасяме между 25 и 30 хиляди мегаватчаса на денонощие - това е горе-долу колкото произвежда един блок на АЕЦ "Козлодуй", онагледи ситуацията Цачев (ядрената ни централа има два блока с мощност 1000 мегавата всеки). В момента определено има дефицит в целия регион - „като започнете от Унгария Румъния, България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Италия", и това няма как да не се отрази на цените, посочи Цачев..

Той каза, че графикът за ремонта на два от блоковете в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е съгласуван още през миналата година. Каза го по повод на критиките към централата, че работи с намалени мощности точно в дните на най-голямо търсене и рекордно високи цени на борсата. Цачев не коментира обаче факта, че държавата ТЕЦ необяснимо забави и пускането на блокове, които не бяха в ремонт. 

 

 

Ключови думи:

ток, износ, ЕСО, Ангелин Цачев

Още

Български фирми използваха кризите като трамплин за просперитет

19.09.2022

МИЛА КИСЬОВА

10372
Износът на България за Бавария надхвърля рекордните 1 млрд. евро

26.09.2022

396
България и Северна Македония не се разбраха за цената на тока

18.09.2022

12444