Quantcast

Медия без
политическа реклама

И зимните ни курорти ще разчитат основно на българските туристи

В началото на октомври резервациите на чужденци са едва 5% от миналогодишните

11 Окт. 2020МИЛА КИСЬОВА

Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон. Ски-курортите ни са силно притеснени, че се повтаря ситуацията от лятото - драстичен спад на резервации от чужбина и анулиране на вече направените.

Туроператори се оплакват, че в началото на октомври записванията за ски-ваканция са едва 5% в сравнение с други години.

"При тези рестриктивни мерки за пътуване в Европа никой не смее да се запише", коментира за "Сега" Димитър Попов, наскоро избран за председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

Той посочи, че все повече туроператори в Европа надигат глас за отхлабване на ненужно високите според тях ограничения, които обричат и туристическата, и авиационната индустрия за години напред. "Пораженията на коронавируса се отъждествяват едва ли не на терористични актове и природни бедствия, а това не е така", казва Попов. И дава примери с правителства, обявили за опасни цели държави, с което на практика затварят границите. "В момента Дания е поставила ограничителен критерий 30 новозаразени на 100 000 души, което поставя цяла Европа в оранжев код. Необходимо ли е това?", пита Попов.

Браншът настоява да се прави регионална оценка на риска и вместо да се спира пътуването до цяла една държава, ограниченията да са за определени области, така както прави Германия. А немски туроператори предлагат да се премахне в Европа повсеместното карантиниране и вместо него да се въведат PCR тестове при завръщане от почивка или екскурзия в чужбина.

В събота стана ясно, че страните-членки в ЕС започват да договарят общ метод, по който да бъдат определяни безопасните и рисковите дестинации за пътуване в условията на Covid-19. Това трябва да сложи край на объркването къде може да се пътува, понеже отделните страни налагат свои разнородни ограничения за влизане.

"България също трябва да настоява за премахване на твърде високите рестрикции за пътуване", призовават от АБТТА. "Ако няма яснота как ще се пътува в Европа, обречен ще е не само туризмът тази зима, но и за следващото лято, защото чартърните програми за тогава се планират още отсега", казва Попов.

По всичко личи, че българските туристи ще бъдат основните посетители и на зимните курорти. Хотелите предлагат при ранни записвания цени за ски-почивка с 30-40% по-ниски. Активност от страна на българските туристи обаче се очаква едва от края на ноември.

Разчита се и на гости от съседните страни - Румъния, Гърция, Турция, Македония, които идват на почивка у нас със собствен транспорт. Но всички от по-далечни дестинации - Великобритания, Израел, Русия, Дания, засега остават затворени. 

"За поредна година се очертава едно доста голямо предизвикателство пред зимните курорти. От една страна, сме зависими от климатичните условия и наличието на сняг, от друга - от коронавируса. Към момента вървим стабилно, но и непредсказуемо - потвърдените резервации са около 40% от миналогодишните, но се очакват и анулации. Като се вземе предвид какво се случва и какво предстои, считаме това за успех", посочи пред Блумбърг тв Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

По думите му благодарение на стратегията на курорта от близо десетина година да привлича повече български туристи - близо 70% от гостите, сезонът ще бъде спасен. "Това ще бъде постоянен тренд и през следващите години, но неминуемо ще стигне предела си", казва Беляков.

Трите най-активни групи чужденци в Пампорово тази зима ще бъдат ирландци, турци и гърци. "Броят на предварителните резервации при ирланците е изненадващо висок, но те са изключително предпазливи на тема Covid-19. Турският пазар също е много важен за нас и ние продължаваме да се борим за облекчване на визовия режим чрез въвеждането на електронни визи. Резервациите от Турция обаче се правят на малко по-късна фаза - средата на ноември и до януари. Тенденциите при резервациите на гръцки туристи също са добри", казва Беляков.

С рекламата, че планината е едно от най-безопасните места, Пампорово се готви за новия зимен сезон, инвестирайки в дигитални услуги, които да гарантират безопасност в ски-зоната и хотелите. Те включват нова платформа за онлайн-покупка на безконтактни лифт-карти и ски-пакети, поставяне на различни места на устройства за сканиране на код или ваучер, изнесени офиси в планината. Стартира и нова програма за деца и младежи от 12 до 18 години, която ще включва лиф-карти и ски-услуги на преференциална цена от 49 лева. 

В Банско също се готвят за по-различен сезон. Там се прави нова организация за ползване на лифта - туристите ще се редят на опашка по един на разстрояние 1 метър, като в 8-местните кабинки ще се качват само по четирима при това задължително с маска, обясниха тези дни от фирмата-концесионер "Юлен". 

Няма да бъдат затваряни зимни курорти, нито цели населени места, увери тези дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на форум с представители на бранша. Според него няма опасност от заразяване с коронавирус в хотелите, ски-лифтовете и другите съоръжения, ако се спазват мерките за социална дистанция. Не се предвиждат и допълнителни, по-строги мерки за ограничаване на епидемията, отчита се, че сегашните вършат работа, като ще се реагира според ситуацията на места.