Медия без
политическа реклама

Хърватия продължава да разбива мита за еврото и цените

Инфлацията в най-новия член на еврозоната е 8.8%, а в България е двуцифрена

Нова тв

Нови данни за движението на цените в ЕС опровергават мита, че приемането на еврото води до "взрив" на инфлацията. Току-що публикувана информация на Евростат показва, че в Хърватия, която на 1 януари се присъедини към еврозоната, инфлацията неотклонно намалява - от 12.7% през декември до 8.8% през април.  

Данните на Евростат за април са само за страните от еврозоната, за другите държави, вкл. България, още не са публикувани, но можем да справним показателите за март. В Хърватия, която прие общата евровалута, инфлацията през март е била 10.5%, а в България, която е поне на година-две разстояние от еврозоната, инфлацията е била значително по-висока - 14%.

 

"Хърватия: 4 месеца в Еврозоната = 4 месеца спад на инфлацията!  Уж инфлацията щеше да расте заради еврото, а тя намалява", коментира икономистът Георги Ангелов във Фейсбук.

" Добре, че Хърватия влезе в Еврозоната - така ще наблюдаваме в реално време как рухват митовете срещу еврото", пояснява анализаторът, като е приложил към поста си и графика, илюстрираща как се свива инфлацията в най-новото попълнение на Еврозоната:  

 

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А ето какво се случва с инфлацията у нас (данните са на НСИ):  Източник: НСИ

 

Още по темата