Quantcast

Медия без
политическа реклама

Холдинг на ГЕРБ пресушава чешмите на хората

ВиК дружествата ги интересува само как да вдигнат цената на водата

18 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, създадени тогава, на практика имат принос не за подобряване на водоснабдяването в България, а за изострянето на проблемите. Това стана ясно от участието на кмета на Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините Иво Димов в сутрешния блок на БНТ. От ефира на държавната телевизия той попита регионалния министър какво работи ВиК холдингът. „Беше създаден с един огромен ресурс. Какво точно се случва със средствата натрупани в него“, иска да знае Димов.

По думите му вода има и е скандалното е, че ВиК дружествата имат загуби по мрежата от 62 до 90%. „Сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините. Преди няколко години бяха създадени т. нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение за решаване на конкретните проблеми. А те трябва се решават от съответния ВиК оператор, който си прави каквото си иска. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябва да милиони и милиарди средства, защото бенефициенти бяха ВиК операторите", каза Димов. „В първия програмен период, когато бенефициенти бяха общините, проблемът беше нищожен. Всички ние си свършихме работата. Усвоихме средствата и бяха рехабилитирани десетки хиляди километри водопреносна мрежа. Във втория, това не се случи и вероятно скоро няма да стане. ВиК операторите нямат необходимия капацитет да решат този проблем“, каза той. Кметът на Димитровград припомни още, че подземната ВиК инфраструктура в общините е собственост на общините, но е предадена за ползване на водните дружества по места. „И когато стане такъв сериозен проблем като в Своге, акцентът пада върху кмета и общината. Реално погледнато обаче е задължение на държавата и на ВиК оператора е да се справи с него. Проблемът не са само загубите, а в цената на водата. В Димитровград беше 1,86 лв./куб. м и заради това консолидиране в района, след като бяхме принудени от държавата да влезем във ВиК асоциацията, сега цената е 3,52 лв., което е доста повече от нормалното“, допълни той и обяви намерението на Националното сдружение на общините да поиска промяна в Закона за водите. Според него целта е по този начин местните власти да могат да участват ефективно в управлението на операторите. Общините трябва да са акционери в местното дружеството и да могат да влияят на решенията, смята той.

Да припомним, че единственото „постижение“ на държавата в сферата на водоснабдяването е изчезването на стотици милиони за ремонт множеството рискови язовири, които се реализираха само на книга. При други по-стари ремонти, като този на яз. „Студена“ край Перник, водоемът бе източен и вместо подобряване на положението, общината мина на воден режим.

 

 

  

От началото на август водата от чешмите на домакинствата в Разград и Силистра вече струва над 5 лв. за кубичен метър. Това показва влязло в сила решение на КЕВР, прието през миналия месец. В Разград и района абонатите на местното ВиК дружество ще плащат по 5,30 лв. куб.

 

 

Още по темата