Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германските железници и БДЖ се оказаха "братя по неволя"

Влаковете на "Дойче бан" закъсняват (почти) като нашите

08 Септ. 2023
Експертите откриват "грешки на растежа" в германските железници.

"Влаковете закъсняват, отпадат или са претъпкани. Понякога спират по средата на трасето и остават там за "неопределено време. Ако изобщо има нещо във вагоните ресторанти, то е студено кафе. Климатичната система спира да работи в пика на лятото..."

Сигурно си мислите, че става дума за българското държавно предприятие БДЖ? Не, това е цитат от материал на "Дойче Веле", посветен на критичното състояние на "Дойче Бан" - германските железници. 

Въпреки че "флотилиите" на двете компании трудно могат да се сравняват като възраст и състояние, оказва се, че имат сходни проблеми. И при германците, както и при нас, корените на злото са в сбърканата държавна политика.   

Германският жп гигант отчете загуба от 227 млн. евро за 2022 г. след данъци, а за тази година се очаква оперативна загуба от 1 млрд. евро заради скъпата енергия, инвестиционните разходи и лихвите, стана ясно преди месеци. 

 

Закъсненията

се оказват сериозен проблем и за немската "флотилия на релси". През миналата година всеки трети влак на дълго растояние е закъснявал с повече от 6 минути. При по-късите линии  10% от влаковете не са спазили графика.

"Днешната неточност е резултат от 20-годишна неправилна политика", коментира пред "Дойче Веле" Кристиан Бьотгер от Висшето училище по техника и икономика в Берлин.

"Мрежата просто е претоварена. През последните 20 години броят на пътниците и съответно на влаковете расте, а инвестициите в жп инфраструктурата намаляват. а сравнение - Люксембург е инвестирал 575 евро на глава от населението в жп транспорта през 2022 г., Швейцария  - 450 евро, а Германия - едва 114 евро. Един от проблемите е, че две трети от германците използват редовно автомобили. Политиците се ръководят от това и не инвестират достатъчно в железниците", обяснява експертът. 

"15 години наред Дойче Бан твърди, че състоянието на релсите е добро. Чак сега в последния си доклад ги определя като стари. "Това е огромен скандал. Държавата даваше милиони за проверки и винаги потвърждаваше, че състоянието на мрежата е отлично", казва Бьотгер.

Милиардни инвестиции

Сега железниците имат амбициозна програма за обновяване, като основната цел е да се ремонтират най-амортизираните отсечки от жп мрежата. 

Управляващата коалиция в Германия планира инвестиции за милиарди евро в следващите години - за обновяване и на подвижния състав, и на железните пътища.  
Голям проект, който ще глътне 50 милиарда евро, е Deutschlandtakt. Идеята е големите германски градове да се свържат с влакове, които да потеглят поне на всеки кръгъл час. 

Разбира се, плановете за инвестиции са едно, осъществяването им - друго. И за нашето БДЖ непрекъснато слушаме за гранзиозни програми за обновление, подплатени с милиарди от ЕС. А проблемите остават.

Събиране, делене 

"Дойче веле" посочва, че "корпоративната структура на "Дойче Бан" също е голяма бъркотия, дължаща се и на амбициите да бъде създаден "международен логистичен гигант".

Години наред компанията изкупуваше различни фирми и днес е огповна структура, включваща 760 разнородни фирми, като почти 50% от оборитете идват от дейности, нямащи нищо общо с жп транспорта -  логистика на вино в Австралия, на мини в Южна Африка, автобуси в Лондон и т.н.

Дойче Бан инвестира и в стартъпи. Много от тези проекти се оказват финансови провали. Съветът на специалистите е компанията да се фокусира върху основната си дейност. 

Експертите препоръчват също грижата за железопътните линии и влаковете да бъде разпределена между различни дружества. Всъщност такъв е българският модел - имаме си БДЖ и отделно предприятие за инфраструктурата - НКЖИ. Това определено не е панацея. 

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг планира обособяването на нова инфраструктурна фирма, но като част от "един интегриран концерн".

В България от много години се правят експерименти със събиране и разделяне на товарните и пътнически превози като дружества под шапката на холдинга БДЖ. Тези размествания не носят никакви ползи.  

Ремонти на хоризонта 

Инвестициите са хубаво нещо, но при сложните проекти те отнемат време и създават неудобства.

"Бързо подобряване на железопътните услуги не се вижда на хоризонта. Дори напротив - за да се осъществят планираните ремонти ще трябва много трасета да бъдат временно затворени. Но все пак, дори да се направи малко, нещата ще се подобрят", посочва статията, посветена на "Дойче Бан".

Ако имате билет за влак, настройте се, че може да пътувате по-дълго от предвиденото.

 

Ключови думи:

влакове, Дойче бан

Още по темата