Медия без
политическа реклама

"Газпром": България се забърза след критиките на Путин

Изявленията идват само дни след като САЩ официално обявиха, че са срещу втора линия на "Турски поток"

12 Яну. 2020Обновена
Пресслужба МС

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция Фокус.

Путин заяви по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки изявлението на руския лидер, обясни за дългите тръжни процедури, които са забавили процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", каза Милер. В същото време министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни задълженията си. "Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му е приключила своята част от работата си, и сега чака строителството да приключи от българска страна. "Всичко сме изградили, но все още чакаме българите, когато те завършат газопровода в своята страна." Премиерът Борисов от своя страна каза, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за получаване на голямо количество газ от Русия и Азербайджан. "България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това", каза той.

„Турски поток“, който стартира на 8 януари, минава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Следва сухопътната транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще достига до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

За изявленията на Милер съобщава и РИА Новости. Агенцията разказва, че те са направени в интервю за програма "Москва. Кремль. Путин" на тв канала "Россия 1".

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

КРИТИКИТЕ НА ПУТИН, ОПРАВДАНИЯТА НА БОРИСОВ

Руският президент Владимир Путин обяви преди дни в прав текст, че България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. „Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, заяви той със заплашителен тон по време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи.

Часове по-късно премиерът Бойко Борисов категорично отрече, че България бави строежа на "Турски поток". Руският президент Путин не е информиран правилно за "Турски поток"  -  връзката на "Турски поток" с България е готова. Ако си спомняте, с всичките измервателни станции, новите компресори - към 160-170 км има построени, изкопани и полагат тръби, коментира премиерът Борисов по NOVA.

Борисов се оправда, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, подчерта премиерът: "Ние не сме Сърбия - спазваме правилата на ЕС.  Провеждане на съответните търгове, обжалвания -  чакахме месеци наред съдът да се произнесе, за да не стане като с "Южен поток".

"Ние по-бързо от това - по 4-5 км на ден, не можем да направим. Забавянето дойде от процедурите и обжалванията и съответно "Газпром" обжалва в съда. Аз ще се чуя с Путин, за да видим какво му обясняват, какво му докладват. В момента и двата ни газопровода се строят на максимална скорост", твърди Борисов.

ПОЗИЦИЯТА НА САЩ

Само преди два дни Съединените щати обявиха, че са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за Българското национално радио зам. държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ. 

Премиерът Бойко Борисов упорито твърди, че частта на газопровода през България не е част от “Турски поток”, а е просто разширение на българската мрежа и не би трябвало никой да има нещо против нея. Очевидно САЩ не споделят това негово виждане.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, обяснява Хейл.

Междувременно от Атлантическия съвет също се обявиха против преминаването на  газопровода „Турски поток“ през България. В писмо до медиите се казва, че от Атлантическия съвет са категорични, че при тези договорени условия с Руската федерация разширението на газопреносната мрежа не отговаря на интересите на България.

"Ние сме категорични в оценката си, че при тези договорени условия с Руската федерация и независимо дали газопроводът „Турски поток“, преминаващ през България, е наричан от правителството „Балкански поток“, „разширение на газопреносната мрежа на България“ или „газов хъб Балкан“, той не отговаря на интересите на България. Сценарият с измисления „газов хъб“ е поредна издънка на „тройния руски шлем“, който не е икономически, а геополитически проект за многолетен монополен руски енергиен грабеж и изсмукване на български национален доход чрез национално предателство, маскирано като загриженост за диверсификация", казват от Атлантическия съвет.

СЪРБИЯ РАПОРТУВА

Сърбия е завършила полагането на тръбите в своя участък на Турски поток. Това обяви в ефира на националната телевизия РТС генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович. "Да, ние можем да кажем и с удоволствие да констатираме, че Сърбия е приключила с полагането на тръбите на участъка интерконнектор "граница България - граница Унгария". Работата е завършена", каза той.

Баятович е цитиран да казва още: „Компанията IDC (Infrastructure Development and Construction), чийто основен партньор е "Сърбиягаз", но участват и беларуски, немски, италиански и други компании, говорим за международен консорциум, построиха всичките 403 км…В близко бъдеще очакваме приключването на работата на измервателни станции. Да, можем с удоволствие да заявим, че Сърбия приключи работата си, свързана с полагането на тръби на участъка на интерконектора „границата на България - границата на Унгария“.
Баятович твърди също, че работата върви по график, с малки изключения. „Искам да ви кажа, че нашите съветници - американската компания Bilfinger и германската компания ALF ни казаха, че в тази работа с руските компании сме три пъти по-ефективни от това, което е средно за водещи европейски компании“, казва генералният директор. 

И коментира: "Част от тръбопровода в България и това, което трябва да свършат унгарците, би трябвало да бъдат приключени в края на 2020 г. Ако българите наберат скорост, това ще стане в по-кратки срокове." Той казва, че целият капацитет на "Турски поток" бил разпродаден, което означавало, че проектът е търговски, а не политически, че Източна Европа била гладна за газопроводи, и на това не бивало да се пречи по политически съображения.

Още по темата