facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Газпром": България се забърза след критиките на Путин

Изявленията идват само дни след като САЩ официално обявиха, че са срещу втора линия на "Турски поток"
Обновена
20121
 Пресслужба МС

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от TACC и Агенция Фокус.

Путин заяви по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки изявлението на руския лидер, обясни за дългите тръжни процедури, които са забавили процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", каза Милер. В същото време министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни задълженията си. "Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му е приключила своята част от работата си, и сега чака строителството да приключи от българска страна. "Всичко сме изградили, но все още чакаме българите, когато те завършат газопровода в своята страна." Премиерът Борисов от своя страна каза, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за получаване на голямо количество газ от Русия и Азербайджан. "България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това", каза той.

„Турски поток“, който стартира на 8 януари, минава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Следва сухопътната транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще достига до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

За изявленията на Милер съобщава и РИА Новости. Агенцията разказва, че те са направени в интервю за програма "Москва. Кремль. Путин" на тв канала "Россия 1".

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

КРИТИКИТЕ НА ПУТИН, ОПРАВДАНИЯТА НА БОРИСОВ

Руският президент Владимир Путин обяви преди дни в прав текст, че България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. „Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, заяви той със заплашителен тон по време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи.

Часове по-късно премиерът Бойко Борисов категорично отрече, че България бави строежа на "Турски поток". Руският президент Путин не е информиран правилно за "Турски поток"  -  връзката на "Турски поток" с България е готова. Ако си спомняте, с всичките измервателни станции, новите компресори - към 160-170 км има построени, изкопани и полагат тръби, коментира премиерът Борисов по NOVA.

Борисов се оправда, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, подчерта премиерът: "Ние не сме Сърбия - спазваме правилата на ЕС.  Провеждане на съответните търгове, обжалвания -  чакахме месеци наред съдът да се произнесе, за да не стане като с "Южен поток".

"Ние по-бързо от това - по 4-5 км на ден, не можем да направим. Забавянето дойде от процедурите и обжалванията и съответно "Газпром" обжалва в съда. Аз ще се чуя с Путин, за да видим какво му обясняват, какво му докладват. В момента и двата ни газопровода се строят на максимална скорост", твърди Борисов.

ПОЗИЦИЯТА НА САЩ

Само преди два дни Съединените щати обявиха, че са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за Българското национално радио зам. държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ. 

Премиерът Бойко Борисов упорито твърди, че частта на газопровода през България не е част от “Турски поток”, а е просто разширение на българската мрежа и не би трябвало никой да има нещо против нея. Очевидно САЩ не споделят това негово виждане.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, обяснява Хейл.

Междувременно от Атлантическия съвет също се обявиха против преминаването на  газопровода „Турски поток“ през България. В писмо до медиите се казва, че от Атлантическия съвет са категорични, че при тези договорени условия с Руската федерация разширението на газопреносната мрежа не отговаря на интересите на България.

"Ние сме категорични в оценката си, че при тези договорени условия с Руската федерация и независимо дали газопроводът „Турски поток“, преминаващ през България, е наричан от правителството „Балкански поток“, „разширение на газопреносната мрежа на България“ или „газов хъб Балкан“, той не отговаря на интересите на България. Сценарият с измисления „газов хъб“ е поредна издънка на „тройния руски шлем“, който не е икономически, а геополитически проект за многолетен монополен руски енергиен грабеж и изсмукване на български национален доход чрез национално предателство, маскирано като загриженост за диверсификация", казват от Атлантическия съвет.

СЪРБИЯ РАПОРТУВА

Сърбия е завършила полагането на тръбите в своя участък на Турски поток. Това обяви в ефира на националната телевизия РТС генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович. "Да, ние можем да кажем и с удоволствие да констатираме, че Сърбия е приключила с полагането на тръбите на участъка интерконнектор "граница България - граница Унгария". Работата е завършена", каза той.

Баятович е цитиран да казва още: „Компанията IDC (Infrastructure Development and Construction), чийто основен партньор е "Сърбиягаз", но участват и беларуски, немски, италиански и други компании, говорим за международен консорциум, построиха всичките 403 км…В близко бъдеще очакваме приключването на работата на измервателни станции. Да, можем с удоволствие да заявим, че Сърбия приключи работата си, свързана с полагането на тръби на участъка на интерконектора „границата на България - границата на Унгария“.
Баятович твърди също, че работата върви по график, с малки изключения. „Искам да ви кажа, че нашите съветници - американската компания Bilfinger и германската компания ALF ни казаха, че в тази работа с руските компании сме три пъти по-ефективни от това, което е средно за водещи европейски компании“, казва генералният директор. 

И коментира: "Част от тръбопровода в България и това, което трябва да свършат унгарците, би трябвало да бъдат приключени в края на 2020 г. Ако българите наберат скорост, това ще стане в по-кратки срокове." Той казва, че целият капацитет на "Турски поток" бил разпродаден, което означавало, че проектът е търговски, а не политически, че Източна Европа била гладна за газопроводи, и на това не бивало да се пречи по политически съображения.

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кремъл: Президентът Радев потвърди, че ще бъде в Москва за 9 май

18.02.2020

Обновена

10765 232
Белингкат: Руските служби са зад убийството на грузинеца в Германия

18.02.2020

2244 31
Путин губи доверието на руснаците

12.02.2020

4255 78

Коментари

Страници

harmless
снимка на harmless

Тия съвсем са скъсали връзка с реалността.

Sine_metu

Апцелютно. Борисов се скъса да говори за „развитие на българската газоразпределителна мрежа“. За протокола и сведение на „коментаторите“ като тебе:

разпределение е онова в населените места

националната газопреносна мрежа довежда горивото до тях

това, на което досега не може да намери име, е транзитен газопровод

 

Но иначе да, напълно ви подкрепям, невежеството е тежко нещо

Verbis verbis

Имало и критики?

Щото ние чухме само за похвалите

ЗИП
снимка на ЗИП

Браво на Бойко Борисов.

 

Много добре лавира между глобалните фактори и студено погледнато се нарежда до Борис III и Тато.

 

:)

Sine_metu

За тебе „апцелютно минуз“. Студено погледнато. 2 : 1 е резултатът.

„1“ за личния режим, „1“ за личното оцеляване, но и Борис, и Тато сигурно се въртят в гроба, че им приписваш 10% намаляване на населението

Boris65

Окночателно загубихме връзката с реалността . Май Потока ще мине през Гърция - Македония - Сърбия и от Сърбия в България ? 

geo_19

През Гърция може и да мине, ама през Македония? Няма как да стане. СМ е в клещите на САЩ по-силно отколкото сме ние. 

грантоед

   Защо  търговете, обжалванията и строежът не започнаха овреме с разчет да получаваме транзитни такси от 8 януари т.г.? Кой е отговорен за десетките милиони долари пропуснати ползи за България?  Гешев спиш ли?

ПГеоргиев

Тези от Атлантическия са по-големи кретени и от соросоидите (ако не са едно и също).

За 30 сребърника са готови да плюят по всичко. Дори и по собствените си сурати. 

Преди точно 13 месеца, енергийният министър е заявил, че ако се осъществи ТП и той се разклони през България, "Булгартрансгаз" ще излезе на печалба от 4,4 милиарда лв. Айде, да не са толкова, наполовина да са, пак 2 милиарда е добра сума. Един да е - пак е ОК.

След затварянето на кранчето през Румъния и получаването на газ от Турция от 1 януари, шефът на "Булгартрансгаз" заяви, че ще спестим към 35 милиона евро и цената ще падне с 5%.

Какво искат тез атлантици?

Ясно, че пеят каквото им спуснат отвъд океана. Ясно, че американците искат да си пробутват течния газ. Ясно, че щатите държат на украинското трасе. Ясно е, че на американците въобще не им пука за българската енергийна независимост. 

Ама малко моралец, бре, малко родолюбие.

Никъде няма по-презряна пасмина от предателите. Даже и господарите им се гнусят от тях и обикновено, когато нямат вече нужда от тях, ги изритват на боклука. 

Има един неоспорим факт от националната ни история: много от предателствата са извършени от българи.

 

 

Stern

Ако си спомняте, с всичките измервателни станции, новите компресори - към 160-170 км има построени, изкопани и полагат тръби, коментира премиерът Борисов

Явно Баце брои изкопаните траншени и разхвърляните (заради Херо) тръби за завършени части.

Защото наскоро излезе инфо, че заварени, изпитани, изолирани и положени тръби са 38 км., под 1/10 от цялото трасе.

Luft hans

Ах какъв авторитет е тоя Атлантически съвет бе. С отворена уста чакаме да чуем какво ще каже. Що не ни припомните кои са главните тик... Пардон, глави в него, че да знаем чии умни мисли слушаме 😁

Каубой
снимка на Каубой

Ма некой слушаха гаварит путин през ЗАГЛУШИТЕЛИ. Или нещо бъркам, май беше Свобна Европа?

rorik

Ннн даа,

Статията е за  тва как Милера се фука че  командва българите.

Така и оня  мириканеца и той  се дуе.

Милера да си гледа  СП2  и да каже  що му закъснява плана?

Какво се оказа ?

Че  с мирикански пари  го строят и като им затвориха кранчето ще си вадят паричките  от джобчето.

geo_19

Забавяне наистина има. Но то е свързано донякъде и с руско участие:

 

Усилени пазарлъци вървят в последните дни между саудитския консорциум "Аркад" и обединението с руско участие "Газово разширение и развитие в България" (ГРРБ) за поделяне на поръчката за изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през българска територия. Това научи Mediapool от три източника от правителствените и газовите среди.

Ако двата консорциума се разберат, ГРРБ ще оттегли жалбата си пред Върховния административен съд (ВАС) срещу избора на "Аркад", която блокира реализацията на проекта поне още месец, а държавният газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) бърза да започне строежа на 474-километровия участък от турско-българската до българо-сръбската граница. Причината е, че "Булгартрансгаз" (БТГ) има договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ за пренос на газ през тази тръба от януари 2020 г. и вече закъснява със срока за въвеждане в експлоатация на мощността с капацитет от близо 20 млрд. куб. м годишно.

Консорциум "Аркад", съставен от регистрираната в Саудитска Арабия компания "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" и регистрираната в Италия "Аркад Ей Би Би С.П.А.", единствен се вмести в параметрите на обявената обществена поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС (под 1.140 евро) с оферта от 1.102 млрд. евро без ДДС. Предложението на другия претендент бе за над 1.6 млрд. евро без ДДС.

ГРРБ е формация на регистрираните в Италия "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А", и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. клон България", която е свързана с руската "Тръбна металургична компания" (ТМК), за която руски медии писаха още преди обявяване на търга, че ще е доставчик на тръбите за "Турски поток".

БТГ обаче декласира "Аркад", защото не била подала в уречения срок всички документи за сключване на договора и определи за победител ГРРБ, която пък междувременно взела та свалила цената си и така тя паднала с малко дори под тази на саудитците. Това решение на газовия оператор беше обжалвано от "Аркад" пред Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в негова полза. Решението на антимонополната комисия обаче се обжалва от ГРРБ пред ВАС, а заседанието по казуса е насрочено за 24 септември.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че на 5 септември ще се подпише договорът за изграждането на разширението на газопреносната ни мрежа, което той предпочита да нарича "Балкански поток". Той не обясни как ще стане това при положение, че все още виси жалбата на ГРРБ в съда. Източници на Mediapool обясниха, че изявлението му е било провокирано от очакване саудитците и руснаците да се разберат за включването на ГРРБ в поръчката и консорциумът да оттегли жалбата си. Това би позволило подписване с "Аркад", за което още от юли са подготвени документите и от "Булгартрансгаз" разчитаха съдът да реши случая преди лятната си ваканция, но това не се случи.

 

https://www.mediapool.bg/rusko-sauditski-pazarlak-...

mi6osp.

Когато САЩ са му сложили чатал на врата- командирован техен  съветник по борбата с корупцията по високите етажи на властта , а Русия го е стиснала долу за чувствителното място- ако закъснее с тръбата, газът ни заобикаля, едни санкции от САЩ за преминаването на Турски поток през България означават само едно- поредно прекъсване на мандат с премиерска оставка.

Verbis verbis

Изглежда, прикачихме вагончето към влака на победителите.

А той набира скорост.

Пуф, пуф, пуф,  ... Белград 06.06.2020г.

Уискито

Поредният кремльовски джуджак се опитва да даде наклон на бай х.я. Това съоръжение се строи с наши пари и мускалите нямат думата. Те могат да ползват 50% от газопровода и ако не им оттърва да го духат.

geo_19

Те могат да ползват 50% от газопровода и ако не им оттърва да го духат.

----

В дълбоко заблуждение си колега! Това за 50-те процента важи само когато собственика на природния газ и собственика на тръбата са едно лице. (т. е. трябва и тръбата да е на Газпром). Но в случая това не е така. Така, че вече Газпром е резервирал 90 % от капацитета на тръбата. Което съответства на III енергиен пакет.

Антей

 

Мале, мале каква бъркотия настана

- с тез тръби

- с тез имена

- с тез опъвания 

- с тез брадърско-братски траншеи ...

 

Че може "совите, да не са това - което са!" :)

 

И защо е всичкото това напрежение?!

Толкова ли са закъсали партнерите, че са готови на всякакви

разтягания от 10 милиона метра разстояние ...

 

... А имат на разположение

цяло едно Западно земно полукълбо! 

 

⚓️ :)

 

harmless
снимка на harmless

Апцелютно. Борисов се скъса да говори за „развитие на българската газоразпределителна мрежа“. За протокола и сведение на „коментаторите“ като тебе:

разпределение е онова в населените места

националната газопреносна мрежа довежда горивото до тях

това, на което досега не може да намери име, е транзитен газопровод

 

Но иначе да, напълно ви подкрепям, невежеството е тежко нещо

Като изключим присъщото ви възпитание и умение да вежливо да спорите, България няма никакви анагажименти под формата на договор със срокове, които ГАЗПРОМ желае (примерно, 1.1.2020) за изграждане на Балкански Поток. България стриктно следва законовите процедури по изграждането на потока и забавяне няма. Изпълнителят на проекта има договор с утвърдени срокове за изпълнение и те все още не са нарушени. В този смисъл, всяко тропане с крачка на ГАЗПРОМ за ускорено строителство са детински и нереални. Естествено, ГАЗПРОМ е свободен да си пусне друг, алтернативен поток през Марс, Луната или друга галактика, ако сметне, че ще го направи по-бързо  и изгодно. Разбираме желанието на Газпром да използва потоците за политически цели, но това си е вътрешен проблем и конфликт на идентичност в Кремъл. Разбираме, че ТП е на огромна загуба във финансов план за Кремъл и бързат да го пуснат, но това отново е техен проблем. Кремълските авантюри може да са повод за присмех и презрение но не ангажират с нищо друго.

Това, че България не реагира адекватно на натиска на Путин и изразеното му недоволство е повод да се присетя за Дания. Дания ги бави години докато им даде разрешение за СП2 и нито един кремълски тъпак не си позволи дори намек за натиск или оценка. Може би България трябва да замрази потока за допълнителни екологични оценки....

Sine_metu

Така и не разбрахте, че проблемът не е на Газпром. Лично аз не само не коментирам приказките на и от Москва, но и не ги чета.

Проблемът, по-точно проблемите, защото не е само един, са наши.

Проблемът с оскъпяването - идолът ви постоянно повтаря, че нашият транзитен газопровод е излязал по-евтин с 1 милиард от ЮП, като удобно забравя, че е с 4 пъти по-малък капацитет, тоест съотношението „инвестиция / капацитет“, нарича се специфична инвестиция, именно тя определя сроковете за откупуване и ефективността, е 3 пъти по-лошо, проблемът със забавянето, което допълнително намалява икономическата ефективност, проблемът с възможните американски санкции, понеже както и да се извърта идолът ви, газопроводът не е нито „разпределителен“, нито „мрежа“, най-малкото е „хъб“, а си е транзитно отклонение от „Турски поток“ и, разбира се, проблем е самият факт, че инвестицията е наша, българска. Всичко втасахме, та и откъснахме от залъка си 3 милиарда да караме природен газ за Сърбия. Ние, а не руснаците, както предлагаха.

В светлината на горното приемам като особено целесъобразни и изключително патриотични препоръките ти за по-нататъшно отлагане и „замразяване“. Както се казва, защо да не запалим къщата си, щом с нея ще изгори и некой руски кокошарник?

geo_19

... България няма никакви анагажименти под формата на договор със срокове, които ГАЗПРОМ желае (примерно, 1.1.2020) за изграждане на Балкански Поток. 

----

Колега, сигурен ли си в това което пишеш? По-горе съм дал линк от Медиапул, а там пише:

 

...държавният газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) бърза да започне строежа на 474-километровия участък от турско-българската до българо-сръбската граница. Причината е, че "Булгартрансгаз" (БТГ) има договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ за пренос на газ през тази тръба от януари 2020 г. и вече закъснява със срока за въвеждане в експлоатация на мощността с капацитет от близо 20 млрд. куб. м годишно.

-----

Мислиш ли, че няма да има неустойки както към Газпром, така и към швейцарската МЕТ? 

Жозефа
снимка на Жозефа

Това, че България не реагира адекватно на натиска на Путин и изразеното му недоволство е повод да се присетя за Дания. Дания ги бави години докато им даде разрешение за СП2 и нито един кремълски тъпак не си позволи дори намек за натиск или оценка. Може би България трябва да замрази потока за допълнителни екологични оценки....

 

Ся, Дания не е плакала за газово хъбче. Борисов плака. 

Дания беше под натиск от Щатите. Щатите натискат и нас - Хейл в прав текст казва, че Щатите са против. Това  е натиск. Докато руснаците само коментират забавянето, след като сме плакали и сме се хванали да изграждаме тръбата на наша територия. 

 

А иначе да - що да не замразим потока, що въобще не откажем руския газ. 

Наша си е поговорката да си подпалим къщата, та на съседа да му изгори плевнята. 🚬

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 07:44 (нов)

Жозефа

А иначе да - що да не замразим потока, що въобще не откажем руския газ. 

Наша си е поговорката да си подпалим къщата, та на съседа да му изгори плевнята. 🚬

 

Писали сме едновременно. Мисля, че кокошарник отразява по-точно съотношението, но не настоявам.

Кокошарник или плевня не е важно, важното е, че точно изразяваш смисъла на този вид препоръки и надежди. А и цялото мислене в този смисъл

Пантелей

Абре, другари, защо обикаляте около щенията си , като около объл камък?

Що не напишете направо: Дайте да си запалим къщата, за да изгори американската плевня? 

 

Sine_metu

Скромно ще припомня, има си архиви, че още отначало лично аз бях против българското финансиране на сий транзитен газопровод. Разходи и рискове, които не следваше да бъдат за наша сметка

John Slow

Това, че България не реагира адекватно на натиска на Путин и изразеното му недоволство е повод да се присетя за Дания. Дания ги бави години докато им даде разрешение за СП2 и нито един кремълски тъпак не си позволи дори намек за натиск или оценка.

Nord Stream 2 says Denmark tries to delay pipeline as it seeks third route option

 

https://www.reuters.com/article/us-gazprom-nordstr... 

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 08:01 (нов)

Пантелей

Абре, другари, защо обикаляте около щенията си , като около объл камък?

Що не напишете направо: Дайте да си запалим къщата, за да изгори американската плевня? 

 

Идеята ти за палене и на американска плевня е твой принос и нова дума, заслужаваща специално, да не кажа специализирано внимание. „Другарю“...

 

sega_reader

Ако гледаш българските казионни Канал 1, Битиви и Нова, положението е оптимистично.

Но в руските телевизии Бойко го направиха на пет копейки от бъзик.

Такова унижение не сме имали от времето когато бай Тодар се бацаше с Брежнев.

Sine_metu

Пон., 13/01/2020 - 10:06 (нов)

sega_reader

Ако гледаш българските казионни Канал 1, Битиви и Нова

 

Никой не ти е виновен. Хората слагат предупреждения 6, 12, 14.

Новините са за деца до 12. Учат важни думи: „грабеж“, „убийство“ и прочия.

„Публицистиката“ е за онези до 6, „историята“ за никого.

Безразборното гледане на телевизия е опасно за душевното ти здраве и умствена пълноценност. Ако не можеш съвсем без да ги увреждаш, чети пеевските вестници. Поне имат кръстословици, вицове и друга храна за ума.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш