Quantcast

Медия без
политическа реклама

Газовото оръжие на Путин засече - цените в Европа падат

"Булгаргаз" предлага почти 30% понижение за ноември

11 Окт. 2022

Най-мощното икономическо оръжие на Русия срещу неприятелските държави в Европа - природният газ, все повече се амортизира и засича. Цените на синьото гориво трайно вървят надолу и дори ескалацията на военните действия и варварските ракетни удари срещу Киев и други украински градове в понеделник и вторник не предизвикаха смут на пазарите.

Цената на природния газ в Европа падна под 1500 долара за 1 000 куб. м. Седмицата започна с понижаване на цената на ноемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия до 1468 долара за 1000 куб. м.  Това се случва за първи път от 29 юни насам, сочат данни на базираната в Лондон борса ICE.

Във вторник следобяд "Булгаргаз" обяви, че очаква КЕВР да одобри близо 30% понижение на цената за ноември. Предложената от държавното дружество цена за идния месец е 166 лв. за мегаватчас - след 354 лв. през септември и 233 лв. през октомври.  Диверсификацията работи  - от 1 октомври България получава пълните количества евтин азерски газ, след като газовата връзка с Гърция най-сетне заработи, а "Булгаргаз" направи търгове за доставки през ноември и получи изгодни оферти за доставка на втечнен газ.  В предаването "Лице в лице" назначената от служебния кабинет директорка на предриятието Деница Златева призна, че "Газпром" и руският газ изобщо не липсват на България. В първите си дни на власт правителството на Гълъб Донев свика паникьорска пресконференция, на която обяви, че в енергетиката цари хаос и че България няма да се справи без газпромските доставки. Енергийният министър доскоро твърдеше същото.   

 

Защо цените вървят надолу?

И то при положение че Русия ексалира напрежението и войната й в Украйна прерасна в целенасочен терор над градове и цивилни обекти? В началото на "специалната операция" котировките на природния газ подскачаха нервно, следвайки санкциите на Запада срещу агресора и заплахите на Кремъл за ответни удари срещу неприятелските държави. Ситуацията се влоши допълнително, след като Москва задейства оръжието "Газпром" и започна ограничаване и спиране на доставките. Но след първоначания шок Европа се окопити, взе мерки, намери алтернативни доставчици и все повече изключва руския газ от своите енергийни планове и сметки.

Газохранилищата в ЕС вече са заредени "догоре" - запълнени са почти 91% от обемите им. Дори нашият "склад" - край село Чирен, вече е на 81%, а се очаква до края на месеца също да напълни 90% от капацитета си. 

И времето е благоприятно - сравнително топло, без да липсва вятър. Така делът на производството на ток от вятър се е качил от около 13.5% за септември до над 20% в началото на оскомври.  Това позволява свиване на потреблението на природен газ, което пък намалява търсенето и позволява по-бързо трупане на запаси, посочва bg-voice.

"Освен че Европа е подготвена за отоплителния сезон, Германия буквално до месец ще пусне два нови терминала за регазификация на втечнен газ северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия-Дания-Полша и нашият интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ", коментгира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. "Независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация се изчерпаха", каза още инж. Иванов.  Той подчерта, че България се справя добре - и без руския газ, и въпреки че служебното правителство отказа шест от седемте танкера, договорени от кабинета "Петков", тъй като е диверсифицирала доставките.

"Виждаме, че при прозрачни процедури постъпват оферти  с много атрактивни отстъпки спрямо цената на TTF", каза шефът на КЕВР, визирайки търговете, обявени от "Булгаргаз. Той изтъкна още, че след като новата газова връзка с Гърция работи и целият азерски газ вече влиза у нас по нея, се е освободил капацитет по старата тръба при Кулата - Сидерокастро и това е допълнителна допълнителна възможност за доставки на природен газ у нас. 

 

 

Ключови думи:

природен газ

Още по темата