Медия без
политическа реклама

Фискалният резерв падна до рекордно ниско ниво

В началото на април спестяванията на правителството в БНБ са близо до неприкосновения минимум

13 Апр. 2022
Илияна Кирилова

Фискалният резерв, в който държавата пази "бели пари за черни дни",  съвсем се е стопил. Данните на БНБ показват, че депозитът на правителството към 8 април е 4.757 млрд. лв., почти до нивото на неприкосновения по закон резерв, който пази валутния борд, от 4.5 млрд. лв.

Само за месец фискалният резерв се е смалил с близо 4 млрд. лева. В края на февруари финансовото министерство съобщи, че той е 9.9 милиарда, като от тях 9.6 млрд. се държат в БНБ и в други търговски банки, а 0.3 млрд. лв. са постъпления, очаквани от еврофондовете.

Подробни данни за края на март все още финансовото министерство не е публикувало. За изтънелия резерв става ясно от седмичната статистика на централната банка, която обаче дава информация само за парите на правителсвото, оставени на депозит в нея. Още около 500 млн. лв. би трябвало да се намират в търговски банки, което означава, че реално фискалният резерв в момента е малко над 5 млрд. лв.

Това са готовите пари, към които правителството прибягва, за да се разплаща, когато постъпленията от данъци не достигат за покриване на разходите. Финансовото министерство обаче може да използва единствено превишението над 4.5 млрд. лв.

Една от причините за огромния спад на фискалния резерв е направеното плащане по външния дълг през март за 2.7 млрд. лв. Наред с това извънредните разходи на правителсвото за изплащане на различни компенсации на бизнеса и граждани във връзка с нарасналите енергийни цени и други помощи, непрекъснато растат. Вероятно изтегленият до момента нов дъл от 1 млрд. лв. не е бил достатъчен да покрие всички допълнителни харчове.

Освен това винаги първата седмица от месеца фискалният резерв пада с по около милиард заради изплащането на пенсиите, след което сумата се попълва до края на месеца. Колко е резервът в края на април финансовото министерство ще обяви официално в края на май.

Минималното ниво на фискалния резерв от 4.5 млрд. лева и се отнася до размера му в края на годината. Част от неприкосновените запаси са парите на Сребърния фонд, на Националният фонд (средства на ЕС), както и двата национални ядрени фонда.

До опасно ниски нива за последно фискалният резерв достигна също в началото на април миналата година. Тогава бяха отчетени 5.9 млрд. лв. Тогава правителството на ГЕРБ също имаше извънредни разходи, свързани с коронавируса, но най-вече предизборни харчове за общини и публични структури.