Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европа одобри максимум 1 минута гранична обработка на камион

В момента времето за обработване на товарните превозни средства е тройно повече

13 Апр. 2023
Илияна Кирилова
Новият регламент би трябвало да намали опашките от камиони на граничните пунктове

Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри предложението за създаване на европейски норматив за обработка на тежкотоварни автомобили на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) от максимум 1 минута. Разпоредбата се отнася само за регистрирани в Евросъюза камиони, пресичащи европейска граница.

Предстои гласуване на норматива в пленарна зала на следващата седмица, а след това ще има междуинституционални преговори между Европарламента, Европейския съвет и Европейската комисия. На тях предложението трябва да получи одобрението и на държавите членки, където България ще бъде представена от съответен министър или посланик, съобщава БНТ.

Текстът получи широка подкрепа от почти всички политически групи в Европейския парламент. Идеята, за която бяха събрани 44 278 подписа, беше лансирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков през септември 2022 г. на Дунав мост в Русе, където проблемът с опашките от камиони за международен превоз е особено ярко изразен.

По време на разискванията през последните седмици многократно беше подчертано значението на поправката и тежестта на проблема, който коства значителни щети на превозвачите, шофьорите, околната среда и живущите в пограничните региони. В момента времето за обработка на един камион е около 3 минути на най-натоварените ГКПП.

Българските гранични пунктове, на които при приемане трябва да се прилага нормативът за обработка на камиони са при Видин, Русе, Кулата, Илинден, Ивайловград, Маказа, Златоград, Сомовит, Лом, Оряхово, Силистра, Кардам, Крушари, Кайнарджа, Дуранкулак и Свищов.

Още по темата