facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Еврокомисията и ЕЦБ приеха България в чакалнята на еврозоната

Едновременно с това страната ни влиза и в Европейския банков съюз
Обновена
4 540

България официално се присъедини към Валутния механизъм II. Това е исторически ден за страната ни и ключова стъпка към сърцето на Европа. Благодаря на европейските ни партньори за подкрепата и доверието. Приемането ни в чакалнята на еврозоната е свързано с големи ползи за държавата. Това означава повече спокойствие за българските граждани и допълнителни гаранции, че вече всички работят по правилата. Българският лев е фиксиран на 1.955, както ние искахме. В такъв важен за всички нас момент, българските граждани трябваше да бъдат заедно, защото държавата прави стъпка за десетилетия напред. Разединението не помага на просперитета на държавата.

Posted by Boyko Borissov on Friday, July 10, 2020

България вече е член на Банковия съюз, а българският лев е част от европейския валутен механизъм.  Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България.

Така управителят на БНБ Димитър Радев съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет новината за приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната и едновременно с това и в Банковия съюз на ЕС. В брифинга участват още премиерът Бойко Борисов и финасовият министър Владислав Горанов.

"Този акт дава на България тежест, каквато тя никога не е имала при решаването на европейските дела", каза още управителят на БНБ.

"Днешното решение на нашите европейски партньори е стъпка съпоставима с няколкото исторически в прехода  решения, свързани с интеграцията ни с НАТО и ЕС", каза финансовият министър Владислав Горанов. "Свързваме нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования в света. Вярвам, че участието в Банковия съюз и в последствие в еврозоната ще доведат до такова икономическо развитие за страната, каквото сме забелязали при останалите членове от еврозоната", каза още Горанов.

Официалното съобщение за решението на Брюксел и Франкфурт дойде малко след 19.00 часа.

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка, след като бяха изпълнени необходимите надзорни и законодателни предпоставки. Успоредно с това днес бе обявено включването на българския лев във валутния механизъм II. Заедно тези две стъпки подготвят условията за бъдещото членство на България в еврозоната, съобщи БНБ.  

"Вижте как звучи: финансовите министри на държавите членки на еврозоната! Не на мутрите, не на мафията. На най-белите страни в света", заяви премиерът Бойко Борисов. И благодари на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, както и на Европейската комисия, на екипа на БНБ и финансовото министерство, на канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон. 

Премиерът обясни, че най-големият негов приоритет е било членството на България в еврозоната. "Когато си член на Банковия съюз, където са всички бели държави, българската банкова система е под пълен мониторнг. Повече не можеш да казваш "теглих кешове" и да ги разнасяш напред-назад. Няма как. Повече няма кой да прави финансови измами, защото всичко светва там, в ЕЦБ. Няма страшно и за българските банки, защото мощният ЕС стои зад тях. Защото всички работят по правилата вече на белите държави", каза Борисов.

Той обаче заяви, че не се радва много на новината: "Криво ми е. С нашия президент днес трябваше да сме заедно. Народът трябваше да е заедно. Цяла Европа гърми: Българските финанси са при белите държави. А ние цял ден се мъчим да покажем кой колко някого мрази. Нали е казано: "Съединението прави силата". Вместо да ни кеф, че сме свършили толкова работа, ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които по всякакъв начин искаха да попречат на това, което е нещо хубаво за народа".

"Истински вярвам, че Съединението прави силата. Разделена държава, изправена пред граждански протести, пред етнически протести, не е моята държава. Искам да видя просперираща, силна, яка държава. Ако аз съм причината - ходил съм си два пъти", каза Борисов. И добави: Има избори, народът ще ни подреди. Даже да сме в опозиция, май ще бъде по-добре в следващите години.

Борисов заяви също: Подавам ръка на президента. Ще съм истински щастлив и протестиращите отвън да се прегърнат. Така ще сме по-силни.

Решението за влизане в Банковия съюз ще влезе в сила 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции. Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, с която ще определи кои банки изпълняват критериите за класифициране като значими институции.

Банковият надзор в ЕЦБ и Българската народна банка предприемат подготвителни действия, за да осигурят безпрепятствен преход към новия надзорен режим.

„Много се радваме да посрещнем България в единния надзорен механизъм и в семейството на банковия надзор в ЕЦБ,” заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. „Това бележи важен етап в историята на банковия съюз, тъй като обхватът му се разширява отвъд държавите членки на еврозоната.“

Българската народна банка ще има свой представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

Заедно със страната ни в двете структури е приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро, колкото е сегашния фиксиран курс в условията на валутен борд. За хърватската куна обменният курс е 7,53450. След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс. Ако двете държави успеят да осъществят това за най-малко две години, те официално ще се присъединят към еврозоната. Самият процес на присъединяване отнема година, което означава, че България реално ще приеме еврото през 2023 г.

Ключови думи:

ЕЦБ, чакалня, еврозона
59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Евросъюзът отбеляза рекорден спад на икономиката от 14.4%

01.08.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1506 6
От Борисов - чакалня, какво повече?
ЕЦБ предупреди: Имате още много работа до влизане в еврозоната

14.07.2020

4278 11

Коментари

Страници

редник

Много се радваме да посрещнем България в единния надзорен механизъм...

 

Toва трябва ли да ни радва?...

maestrata

Ама как ще се зарадва Бай....!💫

Forza NATO

Българската народна банка ще има свой представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

Нека кастингът за заслужено благо- и трудоустрояване започне сега!

 

Интересно кой ли заслужил артист ще намаже.

Nick F

Мавродиев в момента май няма постоянна работа.

Джиджи

Мавродиев май отдавна е в немилост ... 😉😄

Stern

Влизането в еврозоната си е добра новина. Особено при пътувания и онлайн покупки и използване на трета валута ще се избегне двойното превалутиране. Което банките правят, ясно за чия сметка.

Обаче чакам да чуя кога наистина ще падне борда - с влизането в ERM II или с влизането в зоната. Четох различни мнения ту за единия случай, ту за другия.

А е важно. Ако ще падне с влизане в зоната е ОК, но ако е с влизане в чакалнята, жална ни майка какво ще стане с курса на лева.

За всеки случай - левовете в евро. Който ги има в излишък, де.

3biri

Aз пък чакам да чуя курса. Щото бездомникът казА, че при различен от сегашния курс няма да сме заинтересовани

Stern

Аха, има добавка. От нея излиза, че е по-лошият вариант - влизаме с "бордовия" курс в ERM II и после трябва 2 г. да го удържаме +-15%. Което означава, че бордът пада още сега и ако не изпълним условието за курса, както и останалите условия, може да висим много години в чакалнята, а курсът може да си танцува според нуждите на управляващите. Апропо, бездомникът уверяваше, че ще си останем в борд до самото влизане в зоната, явно пак излъга.

ПП: Има още нещо, за което сега си мълчат - дори и да удържим курса на сегашното ниво, преди самото влизане в зоната останалите държави и ЕЦБ трябва единодушно да решата курса на обмяната и не е задължително да е такъв, какъвто ще е в онзи момент; някой може да поиска обезценка. И или се навиваме, или си оставаме в чакалнята с плаващ курс, управляван от назначени от ГЕРБ шефове на БНБ.

Аз лично ще обменям скоро.

pasamaz

Преразказваш "новини" отпреди година и повече. Кво чакаш за паричният съвет, дето му викаш борд е силно неясно

Джиджи

Stern

Обаче чакам да чуя кога наистина ще падне борда - с влизането в ERM II или с влизането в зоната.

С влизането в Еврозоната. ✌️👌

 

Бордът ще падне още на първия ден от влизането ни в Еврозоната,

а дотогава курсът на лева остава непроменен.  👍

 

Съобщено снощи по време на брифинга и гарантирано от 💫💫💫

 

HBK

Това трябва да НИ радва. Вас не знам, но НАС със сигурност. Защото:

 

1. Няма повече да има далавери от типа на КТБ.

 

2. Няма повече ДС-мутрите (това са шефовете на Българските банки) да вземат безбожни лихви и такси за валутните влогове и трансфери на Българите (във България и в чужбина).

 

3. Няма да могат да налагат интересите си чрез „братчедите” в „парламента”.

Aniki

След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс.

а това как да го разбирам аз като един обикновен човек без професионални познания в сферата на финансите? 

3biri

вземат безбожни лихви и такси за валутните влогове

 

Това е някакъв оксиморон.Вие вероятно сте единствения , който плаща лихва и такса по влога си.

Ференги

След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс.

а това как да го разбирам аз като един обикновен човек 

Означава, че за да не се провали, България трябва да успее да поддържа курса в посочените рамки.

Също така означава, че русофили, комунисти, и прочее продажници, ще се стараят да провалят тези усилия, за да върнат страната в лоното на праведната кремълска зависимост.

Единственият начин тези изброените да повлияят на курса на лева е в посока неговото отслабване. Което в зависимата от вноса страна, означава обедняване на всички българи.

Stern

За т.2 няма знаение каква е валутата.

Лихвите зависят от рисковете, а таксите - от алчността. ЕЦБ няма касателство към тях.

Aniki

ференго, не съм убеден, че знаеш къде се намираш камо ли да имаш познания, за дадаваш мнения по каквато и да е тема. Ти си един нИдялку. 

Скрудж

Разбирайте го, че нищо за Вас няма да се промени!

Aniki

Прав си, че нищо няма да се промени за мен лично, понеже още в момента в който обърнахте палачинката и панически се напънахте да влизате в еврозоната(НА ВСЯКА ЦЕНА +/- 15%) си обмених всички спестявания(никак не са малко) в €. 

вале

Верно ,погледни италинските и германската национална,за португалските ,испанските и гръдските си мълча

 Даже няма да споменавам за банковия картел и не само в България,не ни постригват а ни дерат.

И харесва ли ти чуждите дългове да станат и твои.

Aniki

Вале, не се разбира какво искаш да кажеш и към кого адресираш коментара си. Пробвай малко по-грамотно.

pasamaz

Глупости. Най-високите такси и комисиони са при братята от Южна Европа и винаги е било така. Далаверата КТБ е многосерийна и се питам в коя серия се включваш. За ДС мутри ми е малко странно да говорим, бъди малко конкретен щото не се сещам за влиятелни такива от известен брой години насам. Апропо Хампарцум къде го слагаш? Пепито и той ли мутра ДС-ар ? По-сериозно другия път като ти говорят за увелечение на лихви.

pasamaz

на 12

Отслабването на лева ще обогати икономиката. Погледнато от икономическа гледна точка. Ако не вярваш помоли някой да ти разкаже защо Германия толкова харесва еврото.После се сети, че пега на лева не беше към евро, а към марка. От това нито цъфнахме ни вързахме. Пиши ме продажник, аз ще те броя за полуграмотен, но енергичен.

Скрудж

Най-добрата новина от последните няколко години. Браво на правителството.

След три години ще сме приели еврото. БРАВО!

Johnny2965

Левът ще поевтинее. 

nafta

Левът ще поскъпне.

Sine_metu

Пет., 10/07/2020 - 20:11 (нов)

Aniki

„След това двете валути ще могат да се колебаят в диапазон плюс или минус 15% от този курс.“

а това как да го разбирам аз като един обикновен човек без професионални познания в сферата на финансите? 

 

Просто е.

Валутният борд е от 22 години. Лош или добър, 22 лета

Сега с непреодолима сила стоят въпросите

„Юридическият борд кога?“

„Политическият?"

Затова бацето се пъне и притопля манджички 

Aniki

Не съм убеден, че отговаряш на въпроса ми.

pasamaz

Курса на практика е свободен. Валутното змийче няма да се колебае с 15% +/-  таргета е под 10. При достигане на тригера ще се интервенира с помощта и на ЕЦБ. Просто казано, трябва да внимаваш какъв е курса когато решиш да си купиш .... климатик. Силно съм скептичен, че на фона на кризи, вируси, разпад на традиционния геостратегически ред ще ни дойде време да се закачим за евро. Ще има и малки бонуси, които интелигентната ни икономика може и да усвои. Поевтиняването на лева ще насърчи износа. Не съм чул за преки ползи от това за сутеньори и контрабандисти, но нека изчакаме. Злите езици и фотографи твърдят че водещи политически фактори са отдавна "дълги" в евро.

Джиджи

Sine_metu

Просто е.

Валутният борд е от 22 години. Лош или добър, 22 лета

Сега с непреодолима сила стоят въпросите

„Юридическият борд кога?“

„Политическият?"

 

„Юридическият” и „политическият” борд НЕМАТ НИЩО ОБЩО с Валутния борд.😊😝

Sine_metu

Опс!

Нещо свежо. Сачева пита „Мутри ли сме“?

Драга!

Мутри си е комплимент

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш