Quantcast

Медия без
политическа реклама

Енергийният министър: „Газпром“ е последният вариант за доставки

Правителството няма да подписва дългосрочен договор за газ, обеща Росен Христов

11 Авг. 2022Обновена
EPA/БГНЕС
Интерконекторът още се строи, твърди служебният министър на енергетиката.

Кабинетът няма да подписва дългосрочен договор, заяви в ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. „Ако ще водим преговори с „Газпром“, те ще са за доставки по текущия договор. Нямам намерение да подписвам дългосрочен договор с никоя компания. Не мисля, че е редно служебно правителство да подписва дългосрочен обвързващ договор, без широка политическа поддръжка и без редовен кабинет“, каза той.

По думите му природен газ в района на Югоизточна Европа има достатъчно, но въпросът е в цената. Той повтори, че в момента също се купува руски природен газ, но през посредници. Служебният министър неколкократно не отговори на въпрос дали „Газпром“ може да бъде смятана за надежден партньор. Христов изтъкна само, че последният възможен вариант за доставки ще е с руската компания. След това обаче добави, че не може да подпише декларация за неподновяване на дългосрочния договор с руския монополист, поискана от протестиращите срещу зависимостта ни „Газпром“.

Служебният министър призна, че правителството на Кирил Петков е положило доста усилия, за да не се прекъснат доставките на газ. „Имаме преписката, водени са преговори, отправени са писма. Платена е колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори. Имало е преписка, в която са обсъждани условията на плащания и на доставка. Те пътуваха до Брюксел и обсъждаха общата политика на ЕС по повод „Газпром“ и възможностите за откриване на сметки в рубли. Има указания от Брюксел какво може и какво не може да се направи в рамките на санкциите. Има и препоръка да не се открива сметка в рубли. Поискано е от „Газпром“ да гарантира по някакъв начин, че преводът от „Булгаргаз“ към „Газпромбанк“ в долари е плащане. Опитали сме се да елиминираме или намалим този риска от превалутирането в рубли, над което ние нямаме контрол, и на тази фаза преговорите са спрели, защото не бил намерен работещ вариант. Преговорите са спрели на някаква точка, когато „Газпром“ не се съгласяват с някои искания“, поясни той. Така Христов опроверга лъжите на ГЕРБ и на президента Румен Радев, че последният редовен кабинет не се е опитвал да осигури доставки от „Газпром“ по текущия договор.

Според Росен Христов доставките на втечнен газ не били изгодни за България, защото трябвало да се купуват скъпи слотове за регазификация и транзит. Освен офертата за 7-те танкера от американската „Шиниър“ има още няколко оферти от посредници. „В момента има недостиг около 30% от заявеното потребление до края на годината, колкото е нужното количество за „Топлофикация-София“, която е най-големият консуматор на природен газ в България“, каза още той. „

Правителството ще отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз", каза още министърът. Според него основният проблем са оборотните средства, но дружеството не е на загуба. „Причината е ниската събираемост на вземанията. Най-голям длъжник е „Топлофикация-София“, други дружества също не плащат, заради високата цена на газ. Няма опасност обаче „Булгаргаз“ да фалира. Ще се подобрява ликвидността на фирмата, като ще се отпусне заем на газовия монополист за 800 млн. лв. Ще се обяви процедура за рефинансиране на дружеството. Говорили сме с международни банки за кредити“, уточни Христов.

Относно довършването на газовата връзка с Гърция, служебният министър заяви, че правят всичко възможно да довършат проекта до началото на септември и обвини предишното правителство, че не упражнявало контрол върху изпълнението му. "Още не сме получили финалния график от строителите и проектната компания. Няма готови пътища за достъп на пожарни автомобили, провеждани са само частични изпитания и съоръженията не са сертифицирани. Строителните работи още не са приключили. Извикахме собственика на строителя - гръцката „Авакс“, който ще разговаря с президента Радев“, добави той. Не е ясно в качеството си на какъв президентът се намесва в работата на изпълнителната власт и в отношенията между фирми.

 

Заплаха

Депутатът от "Единна Русия" Алексей Пушков заяви, че не вижда никакви причини да се възобновяват доставките на газ за България. "Предполагам, че трябва да дадем възможност на България да изпита това, към което тя отчаяно се стремеше - да изкара зима без руски газ. Не ми е съвсем ясно поради каква причина трябва да продължаваме да доставяме газ на "неприятелска", т.е. вражеска държава, още повече, че тя сама се отказа от него", написа той в своя Телеграм канал.

Още по темата