Медия без
политическа реклама

ЕЦБ повиши основните лихви до рекордни нива

Скокът е с 25 базисни пункта до ниво от 4%

14 Септ. 2023
Европейската централна банка опитва да охлади инфлацията
Pixabay
Европейската централна банка опитва да охлади инфлацията

За десети пореден път Европейската централна банка повиши лихвените проценти в опит да охлади инфлацията въпреки забавящия се растеж в еврозоната.

На днешното си заседание ЕЦБ взе решение да повиши лихвеният процент по депозитите с 25 базисни пункта до рекордно високо ниво от 4%. С 25 базисни пункта се вдигат и лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, както и лихвата по пределното кредитно улеснение до съответно 4,50%, 4,75%, считано от 20 септември 2023 година.

В изявление ЕЦБ сигнализира, че може да е повишила лихвените проценти достатъчно високо, за да върне инфлацията към целта, въпреки че не изключи по-нататъшни увеличения на лихвите.

"Инфлацията продължава да спада, но все още се очаква да се задържи твърде висока твърде дълго. Управителният съвет е решен да осигури нейното своевременно връщане към средносрочното целево равнище от 2%. За да затвърди напредъка към своята цел, днес той взе решение да повиши с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ", се казва в съобщението на ЕЦБ.

Финансистите бяха разделени по въпроса дали ЕЦБ ще повиши лихвените проценти за пореден път, или ще избере пауза в цикъла на затягане предвид сигналите за отслабване на икономиката, коментира преди това Financial Times.

По данни на Статистическата служба на Европейския съюз през второто тримесечие икономиката на еврозоната се е разширила с 0,1% спрямо предходните три месеца, което е същото като през първото тримесечие. Потребителските цени в еврозоната нараснаха с 5,3% през август, колкото и през юли.

Тази седмица Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната за 2023 г. до 0,8% от очакваните преди това 1,1%, а за 2024 г. - до 1,3% от 1,6%. Прогнозата за инфлацията в еврозоната (индексът ХИПЦ) за тази година беше понижена до 5,6% от 5,8%, а за следващата година - повишена до 2,9% от 2,8%.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕЦБ, лихва

Още по темата