Медия без
политическа реклама

ЕЦБ: Ипотеките в еврозоната поскъпват до 7-годишни върхове

Финансите на домакинствата са притиснати дори преди лихвените проценти на банката да започнат да се повишават

04 Окт. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Ипотечните разходи в еврозоната се повишиха до най-високото ниво от седем години насам и притиснаха финансите на домакинствата дори преди лихвените проценти на ЕЦБ да започнат да се повишават, предава БНР. 

Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август, най-високата стойност от август 2015 г., съобщи във вторник Европейската централна банка.

Федералният резерв на САЩ повиши днес референтната си лихва с още 0,75 процентни пункта и намекна, че ще продължи да вдига показателя доста над равнището, достигнато до момента.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото увеличение откакто се събира този тип данни за аналогичен времеви период.

Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре. През юли средният лихвен процент по заемите в левове се повишава с цели 0. процентни пункта до 8. а годишният процент на разходите (заедно с всички допълнителни такси) нараства с 0. пр. п. до 8.

Покачването на лихвените проценти по ипотечните кредити предшества увеличението от ЕЦБ на основните евролихви с цели 75 базисни пункта през септември, най-голямото увеличение в историята на единния паричен съюз.

Край на евтините пари! Лихвите тръгват нагоре! Това бе реакцията от днешното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти, при това повече от очакваното.  Вместо с предварително заявените 0.

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите във време, в което потребителите са изправени пред най-високия темп на инфлация в историята и при намаляващо реално заплащане на труда.

Задава се сериозно поскъпване на банковите заеми. Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес основните си лихви с 0. процентни пункта.   Ръстът е по-висок от първоначално очакваните 0.

ЕЦБ посочва, че ипотечните лихви са се повишили при повечето продукти. Лихвеният процент по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година се повиши с 24 базисни пункта до 2,08 на сто.

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години се повишават с 10 базисни точки до 2,63 на сто.

Българската народна банка обяви за първи път от 2016 г. насам основен лихвен процент по-висок от нула.   Считано от 1 октомври основна лихва в България се покачва на 0,49 процента. Съобщението за новия ОЛП бе публикувано на сайта на БНБ на 30 септември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата