Медия без
политическа реклама

Две министерства спорят прахосани ли са 200 млн. лв. за безработни

Социалното ведомство опроверга финансовия министър, че работодатели мамят с мярката "Заетост за теб"

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Опашки пред бюрата по труда се извиха още през март 2020 г. - веднага след въведеното извънредно положение заради пандемията.

Схемата за субсидирано наемане на безработни лица "Заетост за теб" доведе до първия спор между две министерства в служебния кабинет. Според финансовия министър Асен Василев тя е пример за неефективно разходване на публичен ресурс - по нея са изтекли 200 млн. лв. Социалното министерство обаче не е съгласно. То смята, че нарушения няма и мярката е помогнала на над 20000 безработни да се върнат на работа.

В интервю пред "Свободна Европа" служебният финансов министър Асен Василев разкритикува въведената заради коронавирисура мярка, при която държавата плаща в продължение на шест месеца заплатата на наети от бизнеса безработни лица. "Една добра като идея мярка е направена като врата в полето", смята Василев. Той обясни, че работодатели масово са се възползвали от "вратата", като са уволнили свои служители и след един месец са ги наели обратно, а държавата е покривала шест месеца заплатите. 

"Това имам предвид под неефективно харчене на пари. Тази мярка трябва да я има, но нека тя да бъде за трайно безработни - примерно, една година да е бил човекът безработен. Така ти наистина си взел човек, който е трайно безработен и си му дал работа. И тогава държавата може да подпомогне", коментира Василев.

Според финансовия министър тази мярка трябва да бъде спряна в този й вид, защото не е прецизно конструирана и не е ефективна. 

Не така обаче мислят в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), които са автори на мярката. На запитване на "Сега" от ведомството уточниха, че "Заетост за теб" е стартирала през юли 2020 г. заради рязкото увеличение на безработицата след въвеждането на извънредното положение от средата на март заради ковид-пандемията. Само през март регистрираните в бюрата по труда безработни нараснаха до 220 072 души при 202 500 през февруари, а през май 2020 г. броят им достигна най-високата стойност от 295 453, припомнят от МТСП.

"Нарастващият брой безработни изискваше предприемането на спешни мерки за подпомагане на тяхното бързо връщане в заетост. С мярката „Заетост за теб“ хората, загубили работата си заради пандемията, получиха възможност да се върнат отново в заетост", обясниха от социалното министерство.

Мярката е финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и от държавния бюджет. Първоначалният й бюджет бе 160 млн. лв., впоследствие увеличен на 210 млн. лв., а срокът на действие бе удължен до края на 2022 г. От общата сума 50 млн. лв. целево са предназначени за субсидиране на работни места в хотелиерството и ресторантьорството, както и в туроператорската дейност. До момента са усвоени 153 млн. лв.

За разлика от финансовия министър в социалното министерство са уверени, че мярката е изключително успешна, а при изпълнението й не са регистрирани нередности от одитни институции. 

"С операцията се оказа подкрепа на работодателите за наемане на безработни чрез осигуряване на субсидия за заетост на пълно или непълно работно време за период до 6 месеца. До края на април 2021 г. по мярката „Заетост за теб“ са сключени 12 120 договора с работодатели, по които са наети 27 183 безработни. Преобладават местата в най-засегнатите от кризата сектори „Преработващата промишленост“ с 25,4% , следват тези в „Търговия и ремонт на автомобили“ с  дял от 25% и „Хотелиерството и ресторантьорството“ с 20,3%. Анализът показва, че проектът е способствал за бързото връщане в заетост на почти 20 300 безработни, както и на малко над 2000 продължително безработни", посочват от МТСП. При разработването на мярката е планирано тя да върне на работа близо 45 000 безработни.

По повод съвета на финансовия министър подобни мерки да бъдат насочени към дълготрайно безработни, от МТСП обясниха, че в такива случаи трябва задължително да се включва обучение или друг тип активираща мярка, защото хората са изгубили трудови навици. Такива процедури били например "Работа", "Обучение и заетост", "Ново работно място", финансирани по ОПРЧР, в които за периода 2014-2020 г. са включени 31 799 дълготрайно безработни.

"Бързината, с която следваше да се осигури подкрепа за наемане, невъзможността от провеждане на обучения по време на разпространението на вируса, налагаше друг тип изисквания за участие в програмата. Мярката „Заетост за теб“ беше създадена като отговор на неблагоприятните икономически последици от пандемията, при която хора с изградени трудови навици останаха без работа, заради въведените противоепидемични мерки", обясняват от МТСП.

Още по темата