Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавна фирма саботира кабинета за изкупуването на зърно

Според земеделския министър "Сортови семена - Елит" отказала да участва в сделките на борсата

16 Март 2022

Заявеното от държавата спешно изкупуване на 1.1 млн. т хлебно и фуражно зърно от производители и търговци за попълване на продоволствените запаси е пред провал.

Шефовете на натовареното с тази цел държавно дружество "Сортови семена - Елит" отказали да участват в сделките на борсата, съобщи БНР, цитирайки земеделският министър Иван Иванов. 

Правителството взе решение на заседанието си от 9 март да предостави 1.1 млрд. лв. на Министерството на земеделието, с които да бъде увеличен капиталът на "Сортови семена - Елит" и с тези средства да бъдат закупени на Софийска стокова борса необходимите количества зърно.

"Дружеството "Сортови семена - Елит" АД саботира действията на държавата за изкупуване на зърно за държавния резерв", заяви министърът на земеделието Иван Иванов. Той призова членовете на Съвета на директорите веднага да си подадат оставката. По думите му настоящото ръководство е назначено от ГЕРБ и това обяснявало съпротивата.

"Съветът на директорите на държавната компания „Сортови семена - Елит“ ЕАД ме уведоми с писмо, че предлага правителството да преразгледа взетите до момента решения или да възложи на друга държавна институция да изкупи и съхранява необходимото количество зърно. Те отказват да изпълнят възложения ангажимент с решение на Министерски съвет и ние считаме, че тези действия на държавната компания са саботаж“, каза Иванов. В писмото се посочвало, че дружеството отказва да изпълни възложения му от държавата ангажимент, а конкретните лица отговорни за това са подали заявления за напускане, по начин, по който блокират тяхното незабавно освобождаване.

Още с излизането на решението на правителството да възложи задачата на "Сортови семена" бившият земеделски министър Десислава Танева коментира, че е изненадана, защото бордът на директорите на "Сортови семена" е поискал от приниципала си - Министерство на земеделието, дружеството да бъде обявено в ликвидация. "То не извършва дейност, няма и активи. На практика това е едно празно дружество, което няма капацитет да управлява подобни сделки", каза Танева. Според нея има огромен риск за големи злоупотреби.

Аграрният министър Иван Иванов информира, че се разработват резервни механизми за изкупуване на житото, които предстои на следващото заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани. Той поясни, че за сделките на стоковата борса ще бъдат използвани борсовите посредници на Държавния резерв, с което ще бъде ограничено плащането на големи комисиони. Има разработена методология от Държавния резерв, която ще бъде приложена и при това изкупуване на зърното, посочи министърът. 

Още по темата