facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг

Мегасхема за източване на държавни пари, коментират икономисти
Обновена
5850
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството взе решение за учредяване на държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв., в който ще участват всички държавни акции във водопреносни дружества в страната.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на МРРБ. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и в дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

Министър Аврамова обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата и да не се допускат кризи като тази в Перник.

Новината за наливането на 1 млрд. лв. за създаване на поредно държавно дружество моментално предизвика критики в социалните мрежи. "Отново поредната криза, следствие на държавна некадърност, става претекст за наливане на наши пари в още държавна некадърност. Кой ще е шеф на новия холдинг, бившият шеф на ВиК Перник – по заслуги? И сега, като се накупят едни джипове, едни сгради за офиси, едни чиновнически заплати с партиен билет, едни заеми, едни чудесии. Щом е държавна баница – бездънна каца. Между другото, интересно е, че за завод на Volkswagen нямаше желание за повече от 100 милиона евро стимули, но за ВиК прахосване от раз се намериха 500 милиона евро", написа във Фейсбук икономистът Владимир Каролев.

"Мегасхема за източване на държавни пари. След като в подобна схема за източване на бюджета потънаха 500 млн. лева уж за ремонта на 418 язовира, днес правителството надгради с втори транш на схемата, вече в двоен размер - на 1 млрд. лева. Това Решение представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му", коментира бившият омбудсман Мая Манолова, сега лидер на гражданска платформа "Изправисе.бг".

В срок до 6 месеца след учредяването на холдинга акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска, се посочва в правителственото прессъобщение. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие.

Холдингът ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет, като петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а тримата членовете на управителния съвет ще бъдат избирани от надзорния съвет.

Новият холдинг ще извършва финансиране на дружествата, в които участва, както и координиране и управление на инвестиционни дейности и на дейностите по поддържане на ВиК инфраструктурата, която е недоизградена и силно амортизирана, посочват още от МС. Затова било наложително изграждане на нови, реконструкция и модернизация на съществуващи ВиК системи и съоръжения.

Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по оперативна програма "Околна среда". ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма с всички произтичащи от това права и задължения, се казва в правителственото постановление.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира: "От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност".

Премиерът Бойко Борисов поиска до следващата сряда да се дадат гаранции, че питейна вода от язовирите няма да отива приоритетно за производство на електроенергия: "На първо място ни е питейната вода, на второ - Петкова, производството на ток, така че много внимателно тримата министри това да го подготвите до следващата сряда".

По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100% държавно участие и 14 с 51% държавно участие или общо 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. Отделно 26 ВиК-дружества са със 100% общинско участие, а две са общинско-частни, като в това число е и „Софийска вода", която е със 77% частно участие и 23% общинско. 

По този повод Асен Личев, бивш шеф на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите коментира пред Медиапул: "Това е дискриминация спрямо общинските и частни ВиК. Кой ще ги подпомага тях за намаляване на загубите и подобряване качеството на водите?"

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

7 неудобни въпроса за винетките и глобите

21.02.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

5940 20
Ново 20: Превозвачите ще плащат наем за бордово устройство

20.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

3060 4
АПИ търси 60 млн. лв. за ремонт на 40 км от "Тракия"

07.02.2020

8595 16

Коментари

Страници

Курти влезе

 

"Правителството взе решение за учредяване на държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв., в който ще участват всички водопреносни дружества в страната".

 

От главите на управляващите извира комунизъм.

 

fractal
снимка на fractal

пари има техника има

няма кадри

Evasion

Има. ЖорЕто Харизанов вече загрева по тъча.

fractal
снимка на fractal

Няма работници да поддържат терена и да пълнят стадиона

мултимедийни мераклии колкото искаш

ЗИП
снимка на ЗИП

  Е кфо общо има некъф комунизъм тука ?

 

На критиците по скоро им извира евроатлантически чесънизъм от главите.

 

Нормална пазарна практика. Консолидация на активи, след това пускане на акции на борсата и так далее..

 

 

Stern

За няколко години държавата ще налее още милиарди и вероятно ще оправи инфраструктурата, така че загубите да паднат значително в отделните ВиК-ата.

И тогава ще се появят честни частници, ще изкупят различни ВиК-дружества на цена, като за приятели и ще сложат 5 лв. цена/кубик, защото имат да избиват инвестиции.

АлСал

честни частници

Правилни частници.

mick

Как само 5 лева, след като са излислили, че социалноприемливата цена е 10 лева?

bay Dragan

Има жизнено важни неща които трябва да са заковани в конституцията като държавен монопол.

- търговия с електроенергия

- търговия с вода

- търговия с тютюн и изделията му

- търговия с алкохол и производните му

Иначе няма социална политика.

sega_reader

?

TRIF007

?

Напълно подкрепям!

Има отрасли които не се за продан.

Това да се изпуска язовир само за да произвежда електроенергия е престъпление!

Трябва незабавно да се забрани подобна глупост.

Приоритет:

1. Питейна вода

2. Селскостопански нужди

3. За промишлеността

Производство на електроинергия само когато това е възможно от вода използвана за селскостопански нужди или промишлеността.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Вкараха Нено, а тая кака дето замести Лилетката я оставиха отвън,

срещу което ще да подписва всичко, което ѝ пробутат.

 

Подаряват всички ВиК на котараците Бокови.

 

Но ГЕРБ нямат алтернатива,

нали тъй, народе ???

tatyana1

Държавата ще налее едни милиарди, ама сигурно няма да отидат в оправяне на мрежата, а в нечии честни частни джобове (На едни кристално честни фирми, натоварени с реконструкциите).Цената ще хвръкне сигурно и над 5лв, а загубите ще си останат, щото:1)Никой няма да оправи мрежата, и 2) отчетените загуби не са реални, май никой не знае колко всъщност вода постъпва от язовирите в мрежата. Ако не вярвате- нека някой пита Напоителни системи как я мерят и отчитат? По документ за разрешено количество? Гледайки небето?

На едно от събиранията на КИИП- Варна един от по- възрастните колеги изрева, че проектите за водни цикли на населени места са абсолютно неграмотно направени. За това също си има причини и помага за всякакви кризи. Като прибавим и блестящото изпълнение...

вила

Да повторят създаването на нов калпак за язовирите преди една година - един милиард от държавата, назначават 300- 400 калинки верни Боко избиратели, трето, купуват си 30- 40 луксозни автомобила и четвърто, подреждат бюра, разместват ги, а по същността на работата нищо и като удари водната криза ни дума ни вопъл ни стон. За новия калпак  по същия начин - един милиард от народната пара,  300 калинки ще се назначават, нови автомобили да си купят, секретарки, бюра и туй-онуй да си нагласят, и толкоз, като дойдат изборите Ето нови избиратели заедно със семействата си още няколко хиляди бюлетини готови... 

вила

Да повторят създаването на нов калпак за язовирите преди една година - един милиард от държавата, назначават 300- 400 калинки верни Боко избиратели, трето, купуват си 30- 40 луксозни автомобила и четвърто, подреждат бюра, разместват ги, а по същността на работата нищо и като удари водната криза ни дума ни вопъл ни стон. За новия калпак  по същия начин - един милиард от народната пара,  300 калинки ще се назначават, нови автомобили да си купят, секретарки, бюра и туй-онуй да си нагласят, и толкоз, като дойдат изборите Ето нови избиратели заедно със семействата си още няколко хиляди бюлетини готови... 

тодор георгиев1...

В този холдинг ще има гоооолям теч,но не на вода а на парите ни.

Хумангоид

Ето какво разбрахме ние тука - пари да оправят тръбите и станциите има, обаче с тези общински собствености не е ясно кой и колко ще открадне.

Всъщност, какво ще стане с онези 40-45-49% на общините? Че на много места дори са мажоритарни собственици?

stainbek

Точно така ! Преди 10 години по искане на ЕС създадоха Асоциации по ВиК на територията на всички области със съдружници общините и държавата.  Тези асоциации отговарят за управлението и поддържането на вик системите и контролират ВиК дружествата.Трябваше да изготвят и инвестиционна праграма и да имат собствен бюджет.  Условие за кандидатстване за средства по оперативните програми беше участието в тази асоциация. И кво от това ? Държавата не им отпусна никакви пари, щото не могат да ги "разпределят" по правилния начин. Сега вече ще може! 

ПП. И ми е много интересно какви активи ще апортират ВиК-тата в този холдинг след като точно по повод създаването на тези асоциации всички активи на дружествата бяха извадени и предадени на областните управители и общините, а ВиК-тата останаха само оператори.

Хумангоид

Хм... Пернишката криза, разгледана повърхностно, прилича на предизвикана от малоумници. Но в детайлите излиза, че е съвсем целенасочена - създаването на този "холдинг", който се очертава като последен гербарски грабеж - след санирането и КТБ. И в никакъв случай няма да спре на милиард.

fractal
снимка на fractal

Всеки ВЕЦ може да има ветрогенератори които да захранват водни помпи които помпи да връщат преминалата през водната турбина вода отново в язовира получава се нещо като перпетуум мобиле 

Симбиоза между ВЕЦ и ВЕИ

Цар е ВЕЦ 

Тартамут

ПАВЕЦ+АЕЦ това е схемата в енергетиката в нашия регион.

fractal
снимка на fractal

На балкана ветрогенератори и ще има за цяла българия даже поета го е казал

Вятър ечи балкан стене...

Хумангоид

И как си го представяш хребета на гордия, стар Балкан с набучени по него вятърни перки от Ком до Емине? 

По-лесно и екологично е долу в ниското помпи с педали, с по сто циганина на смяна.

Сичко е шес

Отваря се фронт за работа за хидроинженерите, особено за Хидроинженера.

urupuchi

26 ВиК-дружества са със 100% общинско участие

 

Ако имат акъл, тия 26 общини в никакъв случай няма да пуснат държавата или частници да се приближат и на километър до водоснабдяването им. 

rodopska_gaida

То щото някой ще ги пита

John Slow

Как решиха, че трябва да е един милиард? Някаква обосновка има ли? Да ни кажат как са го изчислили, все пак парите са наши...

 

Или кат с билетчето в СКГТ

- Праим го 1,60

- Е що 1,60?

- Е що не?

fractal
снимка на fractal

Парите са на печатницата

Ум и разум с пари не се купува

harmless
снимка на harmless

Крайно време беше. Според предприсъединителните споразумения за влизане в ЕС, отдавна всяко населено място с население над 3000 човека трябва да има И мръсен канал, да не говорим за нормално подаване на чиста вода.

Jordan_13 2

Бойко: Вода нема, действайте!;)))

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×