Quantcast
Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата ще налее 1 млрд. лв. в новия ВиК холдинг

Мегасхема за източване на държавни пари, коментират икономисти
Обновена
5 890
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството взе решение за учредяване на държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв., в който ще участват всички държавни акции във водопреносни дружества в страната.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на МРРБ. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и в дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

Министър Аврамова обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата и да не се допускат кризи като тази в Перник.

Новината за наливането на 1 млрд. лв. за създаване на поредно държавно дружество моментално предизвика критики в социалните мрежи. "Отново поредната криза, следствие на държавна некадърност, става претекст за наливане на наши пари в още държавна некадърност. Кой ще е шеф на новия холдинг, бившият шеф на ВиК Перник – по заслуги? И сега, като се накупят едни джипове, едни сгради за офиси, едни чиновнически заплати с партиен билет, едни заеми, едни чудесии. Щом е държавна баница – бездънна каца. Между другото, интересно е, че за завод на Volkswagen нямаше желание за повече от 100 милиона евро стимули, но за ВиК прахосване от раз се намериха 500 милиона евро", написа във Фейсбук икономистът Владимир Каролев.

"Мегасхема за източване на държавни пари. След като в подобна схема за източване на бюджета потънаха 500 млн. лева уж за ремонта на 418 язовира, днес правителството надгради с втори транш на схемата, вече в двоен размер - на 1 млрд. лева. Това Решение представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му", коментира бившият омбудсман Мая Манолова, сега лидер на гражданска платформа "Изправисе.бг".

В срок до 6 месеца след учредяването на холдинга акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска, се посочва в правителственото прессъобщение. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие.

Холдингът ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет, като петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а тримата членовете на управителния съвет ще бъдат избирани от надзорния съвет.

Новият холдинг ще извършва финансиране на дружествата, в които участва, както и координиране и управление на инвестиционни дейности и на дейностите по поддържане на ВиК инфраструктурата, която е недоизградена и силно амортизирана, посочват още от МС. Затова било наложително изграждане на нови, реконструкция и модернизация на съществуващи ВиК системи и съоръжения.

Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по оперативна програма "Околна среда". ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма с всички произтичащи от това права и задължения, се казва в правителственото постановление.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира: "От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност".

Премиерът Бойко Борисов поиска до следващата сряда да се дадат гаранции, че питейна вода от язовирите няма да отива приоритетно за производство на електроенергия: "На първо място ни е питейната вода, на второ - Петкова, производството на ток, така че много внимателно тримата министри това да го подготвите до следващата сряда".

По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100% държавно участие и 14 с 51% държавно участие или общо 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. Отделно 26 ВиК-дружества са със 100% общинско участие, а две са общинско-частни, като в това число е и „Софийска вода", която е със 77% частно участие и 23% общинско. 

По този повод Асен Личев, бивш шеф на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите коментира пред Медиапул: "Това е дискриминация спрямо общинските и частни ВиК. Кой ще ги подпомага тях за намаляване на загубите и подобряване качеството на водите?"

Още

Дянков съветва Борисов да се раздели с Нанков, Сачева и Аврамова

17.11.2021

Обновена

16087
Двама министри от ГЕРБ бяха разпитани за "Хемус"

09.11.2021

Обновена

Екип на Сега

17459
ВиК холдингът реши да си направи фирма за търговия с ток

19.10.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

1899