Медия без
политическа реклама

Бивш министър на Борисов влезе в управата на ВиК холдинга

14 Март 2024
Илияна Кирилова
Ивелина Василева

Бившият министър на екологията във второто правителство на Бойко Борисов Ивелина Василева влезе в ръководството на държавния "Български ВиК Холдинг", който управлява над 1 милиард лева и 25 ВиК дружества.

Назначението на Ивелина Василева в Надзорния съвет на дружеството е станало с решение на регионалния министър Андрей Цеков в края на февруари 2024 г., пише mediapool.bg.

Тя заема мястото на друг представител на ГЕРБ в управлението на ВиК Холдинга - адвокат Дафинка Семерджиева.

Ръководството на ВиК Холдинга беше сменено от Андрей Цеков още в края на август 2023 г., като тогава рокадата беше публично обявена от регионалното министерство.

Смените станаха след като ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се договориха за назначенията. В резултат беше върната старата структура на управление на държавния холдинг от времето на ГЕРБ - с управителен и надзорен съвет.

Дружеството има и двама изпълнителни директори - Ирена Георгиева от квотата на ГЕРБ и инж. Лозко Лозев от ПП-ДБ, който е от ВиК бранша.

"Български ВиК Холдинг" изпълнява проект за около 300 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Той предвижда изграждането на пречиствателни станции и ВиК мрежа в населени места до 10 000 жители.