Quantcast
Пловдивско село обяви бедствено положение заради вода с манган | СЕГА
facebook
twitter

България

Пловдивско село обяви бедствено положение заради вода с манган

441
 Пловдив 24
Момент от протеста пред сградата на кметството в Брестовица през миналия месец.

В пловдивското село Брестовица беше обявено бедствено положение заради завишените стойности на манган в питейната вода. Решението е взето от кмета на община "Родопи" Павел Михайлов. То бе предшествано от заседание на Областния кризисен щаб тази сутрин, с участието на областния управител Дани Каназирева, директора на ВиК "Пловдив" Спартак Николов и експерти от администрацията.

"Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с  близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият  за цялата община "Родопи". Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение", заяви Павел Михайлов, цитиран от БНР.

Проблемът действително стои от началото на 2020 г. и не бе решен дори и след протести на жители на селото. Завишените стойности на манган в питейната вода са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите са над 1000 мг/л.

В края на миналия месец министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че се търси трайно решение на проблема с водата в село Брестовица като промяна на водоизточника. Тя обясни, че е извършено обследване на довеждащата мрежа, при което е констатирано, че по стените на водопровода има манганови отлагания.

Чака се решение на експерти, за да бъде направена обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 км водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 000 лева общински средства, а останалите се очакват от държавата.

Още

Регионалният министър панически избяга от комисията по ревизията

08.05.2021

17671
Сметната палата ще одитира всички договори по тол-системата

18.12.2020

408
Държавата не можела сама да управлява тол-системата

11.12.2020

4025