Quantcast

Медия без
политическа реклама

Регионалният министър панически избяга от комисията по ревизията

Постигнахме целта си - чу се как се рекетират хора в България, обобщи Мая Манолова

08 Май 2021
БГНЕС
Мая Манолова: "Постигнахме целта си".

Продължилият над 5 часа цирк в комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова, приключи снощи с бягство на регионалния министър Петя Аврамова от депутатските въпроси. Аврамова беше единственият министър, който все пак се яви в комисията да брани честта на управлението на ГЕРБ.

Както е известно, вчера цялото правителство - иначе свръхактивно в хвалбите и раздаването на милиони, се оказа в отпуск, а премиерът Бойко Борисов, който не е спрял да се включва по всякакви въпроси на живо във "Фейсбук", е в болнични до 18 май. Така в продължилите над 12 часа събития в Народното събрание не се мярна нито един министър освен Петя Аврамова.

Аврамова бе поканена в комисията на Манолова да обяснява нарушенията с подпорния хотел за птици в местността Алепу. Нейният ред дойде след хаотичното изслушване на агробизнесмена Светослав Илчовски и собственика на "Градус" Иван Ангелов. Депутатите от ГЕРБ се опитаха да осуетят и нейното изслушване. Те се опитаха да извъртят казуса "Алепу" далеч от управляващата партия, включително и чрез обвинение, че хотелът бил на човек на Манолова - новият му собственик Стоян Василев е брат на Здравко Василев, който е трети в листата на "Изправи се" в Бургас.

Аврамова най-напред поиска от Мая Манолова да гарантира сигурността ѝ, защото се чувствала застрашена. После изчете становище от ДНСК, в което се твърдеше, че казусът не може да се обсъжда от Народното събрание, защото вече е в съда. "Уволнете си юристите", отговори ѝ Мая Манолова и започна да чете хронологията на възникването на Подпорния хотел.

"Вашият председател (Бойко Борисов) каза, че това са къщички за птици. Защо не протестирахте тогава? Защо го допуснахте? Хотелът трябва да бъде демонтиран - и тогава и сега, докато вие до оня ден мълчахте за хотела и твърдяхте, че са къщички за птици. Стоян Василев е общински съветник от партия МИР. По наша информация той няма средства да купи хотела и е само подставено лице. Затова го даваме на органите, които да установят произхода на тези пари", допълни Манолова.

Депутатът от ДБ Димитър Найденов изброи куп "съвпадения" при строежа. На 29 декември 2017 г., в последния работен ден от годината, е издадено решение на РИОСВ-Бургас. Според него решението е с невярно съдържание - казва, че подпорната стена не подлежи на ОВОС, макар в закона ясно да е описано, че той е задължителен. "Служителят, издал документа, е с 15 г. стаж и много добре познава закона. Но за тия неща си има тарифа и вместо да бъде наказан, той е повишен", каза Найденов.

Аврамова обясни, че в министерството има хиляди преписки и тя не можела да знае всяка. "Всички документи са в съда. Дайте да приключим с този предизборен цирк. Нищо ново не изнесохме за "Алепу". Ако толкова държите, другата седмица ще имате служебен министър, направете си проверка", каза Аврамова и напусна под виковете на депутатите "Г-жо министър, имаме въпроси. Цял ден ви чакаме!". Към нея имаше въпроси и за "Автомагистрали", но министърът даже не ги дочака.

На заседанието трябваше да бъдат изслушани и началникът на ДНСК, директорът на РИОСВ – Бургас, Ангел Захариев от "А и А архитекти" и изпълнителният директор на "Главболгарстрой холдинг" АД, както и шефове на държавните "Автомагистрали" и "Български ВиК холдинг" . Всички те се оказаха в чужбина или в отпуск. Според Аврамова служителите не са длъжни да съобразяват плановете си с дневния ред на комисията, който бил непредвидим.

Оказа се обаче, че това няма да е последното премеждие на Аврамова с комисията на Манолова. В 13 часа в понеделник комисията отново ще заседава, като трябва да изслуша Аврамова заедно с шефа на "Автомагистрали" и шефа на АПИ за това как се раздават пари в сектора без конкурси и поръчки. Не е ясно дали някой ще се яви, защото в края на снощното заседание депутатите от ГЕРБ оспориха свикването с думите: "Тази комисия приключи, само вие не сте го разбрала".

Тази сутрин Манолова направи кратка равносметка на комисията. "Започнаха да се осветяват мръсните тайни на властта. Страхът си отива, след като един бизнесмен може да дойде в парламентарна комисия и нещата да почнат да се говорят публично. Трябва да го признаем това на 45-ото Народно събрание",  коментира председателката на "Изправи се! Мутри, вън!". Тя посочи, че реакцията на ГЕРБ и истеричните опити за осуетяване на комисията показват колко ги е страх от истината.

"Постигнахме целта си - чу се как се рекетират хора в България, как премиерът помага при износ на храни. Чуха се съществени неща как съществува българският бизнес", обобщи Манолова. Тя призна, че по време на комисията е получила съобщения от непознати хора за всякакви схеми, преотдаване на ловни стопанства и пр., като смята, че нещата са доказуеми и подлежат на проверка.

Още по темата