Медия без
политическа реклама

Дянков съветва Борисов да се раздели с Нанков, Сачева и Аврамова

Енергетика и еврозона ще са трудностите в коалиционните преговори, заяви бившият финансов министър

17 Ноем. 2021Обновена
Симеон Дянков
Илияна Кирилова
Симеон Дянков

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков препоръча на лидера на партията Бойко Борисов да се раздели с част от най-приближените си хора след изборния неуспех. "Не мисля, че на този етап е необходимо Бойко Борисов да подава оставка. Обаче някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства - инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика... Там се вижда, че България изостава и трябват нови хора, ново мислене. Поуката от изборите е, че българите искат подновяване и промяна”, коментира Дянков пред БНР.

Изброените от него министерства предполагат, че той е визирал Петя Аврамова и Николай Нанков (управлявали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Деница Сачева (бивш социален министър), Костадин Ангелов (доскоро здравен министър). Дянков допълни, че на база на горчивия си опит е разбрал, че "политиците трябва да се смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики". 

Той коментира и водещите се преговори за ново коалиционно правителство: "Подводни камъни ще има, защото България няма култура на големи коалиции. Преговорите започнаха бързо и с оптимизъм, но и бързо ще влязат в трудности - какво да се направи в енергетиката, например, влизането в еврозоната. Но съм оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство". 

Като бивш финансов министър Дянков сподели и опасенията си за бюджет 2022. Според него се закъснява с приемането му, но засега това не е фатално. "Трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация, затова трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация. Трябва да се обърне внимание върху политиката по доходите и върху зелената икономика... Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%", обясни той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата