Медия без
политическа реклама

Приходите от пътни такси рязко са спаднали в коронакризата

Ще включим в тол-системата нови пътни участъци, съобщи регионалният министър Петя Аврамова

Илияна Кирилова

Рязък спад са отбелязали приходите от пътни такси заради извънредната ситуация покрай епидемията, отчете министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Затова

На 1 март т.г. стартира тол системата, на която управляващите разчитаха да донесе големи постъпления от пътния трафик. Това обаче не се е случило, тъй като на 13 март беше въведено извънредното положение с всичките го съпътстващи ограничения. Превозите са намалели с около 70%, в резултат на което очакваните приходи от винетки и тол такси не кореспондират със заложеното в бюджета, разказа Аврамова.

Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от тол-такси няма как да бъде актуален заради кризата, заяви Аврамова. Въпреки това е решено обхватът на системата и да бъде разширен, като в  него се включат още пътни отсечки от бласти, в които няма участъци в обхвата на тол-системата.

От началото на тази година до 26 май включително приходите от пътни такси общо са 186 202 712 лв.  От тях от винетки са събрани 160 млн. лв., а тол таксите, плащани от тирове и автобуси след 1 март,  са 25 947 943 лв. Регионалното министерство очакваше за първи три месеца от въвеждането на тол-системата постъпленията от тол-такси да бъдат поне 100 млн. лв.

От 1 март до 26 май за пътувания на тежки превозни средства са закупени маршрутни карти на стойност 16 461 830 лв., от които 75% са продадени през каналите на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).  Чрез засичане с бордови устройства и GPS тракери) са платени пътни такси за изминати километри за над 9 млн. лв. Така всички приходи от тол такси са общо близо 26 млн. лв., пресметна Аврамова.

Наполовина са намалели приходите от винетки  в сравнение с миналата година. От 13 март до 26 май т.г. са платени  593 999 пътни такси за време на стойност 36 381 353 лв. През април 2020 г. са продадени 181 580 винетки за 11 519 479 лв., а през 2019 г. - 459 831 винетки за 22 412 817 лв., направи сравнение Аврамова. „Мерките, които бяха взети за кризата, по никакъв начин не ограничаваха пътуването за работа и до вкъщи, а единствено пътуванията с цел почивка. Ние очаквахме да няма такова намаление на винетните стикери и тол таксите”, каза министърът. 

Олег Асенов от ръководството на пътната агенция обаче направи по-различна интерпретация на фактите. „Темпът на събиране на средства от пътни такси е същият като миналата година, въпреки COVID-19, което означава, че ефектът от събирането на пътни такси на базата на изминато разстояние се отразява върху по-голямата ефективност на работа на системата. От друга страна, виждаме, че голяма част от превозвачите съвсем съзнателно си купуват маршрутни карти, избират каналите на АПИ, която определено е лидер при маршрутните карти”, изтъкна той. И допълни: „Всички тези фактори, въпреки кризисната ситуация, ни дават един умерен оптимизъм за това как ще изпълним целите, които са поставени в бюджетните прогнози.”

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?