Медия без
политическа реклама

Държавата опря до армията за кърпене на пътищата

Регионалното министерство изпадна в патова ситуация с обжалвани поръчки и липса на договори

08 Септ. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС

Държавата се докара дотам да разчита на армията и гражданска защита за извършване на регулярна дейност като кърпенето на дупките по пътищата. Ситуацията с пътищата отново е патова - няма пари, няма време, а нови и стари обществени поръчки се обжалват. Алтернатива на армията е възлагането на тази дейност на пряко посочени от МРРБ фирми - с позоваване на наличието на изключителни обстоятелства. Не е ясно дали Агенцията за обществени поръчки ще допусне подобно позоваване, защото изключителните обстоятелства се оказват вече трета година невъзможност за провеждане на открита обществена поръчка. 

Това стана ясно на проведено късно в четвъртък изслушване на регионалния министър Андрей Цеков в ресорната парламентарна комисия за ситуацията с ремонтните дейности. Вариантът за ползване на армия и гражданска защита бяха посочени от самия министър, който призна, че в момента няма как ремонтите да продължат законно. 

Абсурдна забрана и прекратяване на дейностите 

До изслушването се стигна след серия от завои с текущото и аварийно поддържане, извършени в края на август и началото на септември по нареждане на АПИ. В края на август пътната агенция разпореди на пътните управления и от там на фирмите да спрат да извършват предвидените задания за ремонтни работи за септември до второ нареждане. Заповедта бе остро разкритикувана като нелепа от депутата от ГЕРБ Николай Нанков, защото на практика преустановява и аварийното поддържане в извънредни ситуации като ПТП, бедствия и др. и се наложи да бъде допълвана с второ, по-детайлно нареждане. И вчера Нанков коментира в НС, че е немислимо със заповед да се абдикира от функции, които са вменени на пътната агенция. Нанков обвърза взетото решение за спиране на дейностите с резултатите от проведени джентълменски разговори със строителните фирми, на които не е постигнато съгласие по темата обжалване на новите поръчки за текущо поддържане. Според Цеков обаче единствената причина да се спрат дейностите е, че ако продължат, те ще са в нарушение на закона.

Ни по врат, ни по шия  

Ясно е отдавна, че този проблем ще се появи, защото действащите договори с пътните фирми за поддържка на пътища в момента са само за два вида дейности - зимно поддържане и аварийни дейности. Текущото и превантивното поддържане следваше да се възложат с нови обществени поръчки. Такива бяха обявени от служебното министерство, но процедурите бяха прекратени от кабинета Денков и обявени повторно при нови правила. И решенията за прекратяване на старите, и тези за откриване на новите процедури се обжалват. Пред депутатите Андрей Цеков призна, че по старите договори извън предмета им в момента се възлага и текущо поддържане, защото в противен случай ще възникна риск за пътуващите по пътищата. "АПИ е в ситуация да не прави нищо и да създава риск или да възлага дейности в нарушение на закона", обясни Цеков. 

Наред с това старите договори за зимно поддържане се изчерпват и като пари. По тези договори са възложени дейности за 465 млн. лв. и остават неизразходвани 278 млн. лв. "С тези средства ще може да се осигури зимната поддръжка на пътищата в 21 области на страната. За 5 области средствата ще се достатъчни за изпълнение на дейността за 3-4 месеца. За трета група те ще са достатъчни за около месец и половина, а за други области няма изобщо ресурс", каза Цеков. Именно при тези области се обмисля ползване на армия и гражданска защита, ако не се намери друго решение. 

Процедура на пряко договаряне 

В тази ситуация МРРБ разчита, че ще получи зелена светлина от Агенцията за обществени поръчки за прилагане на изключение от закона и провеждане на процедура без предварително обявление с пряко посочени от МРРБ фирми. И подобно решение се очертава да е полузаконно - защото процедурата е 
допустима при възникване на изключителни обстоятелства и неотложност. Тази неотложност по закон не трябва да се дължи на възложителя. В същото време именно действия и бездействия на възложителя в различни властови конфигурации през последните години са причина за липсата на нови договори. 

Право на обжалване и джентълменски договорки

В последните дни е явно раздразнението и на премиера акад. Николай Денков, и на регионалния министър Андрей Цеков от обжалването на новите обществени поръчки за текущо поддържане. Денков направо обяви, че обжалванията на поръчки трябва да спрат. Пред депутатите Цеков се опита да смекчи тона с уверението, че правото на обжалване е свещено право, но пък било съмнително, когато вкупом се подават жалби. Цеков не коментира твърдението на Нанков, че до тази развръзка се стига след проведена среща за постигане на джентълменска договорка поръчките да не се жалят. Според медийни публикации тя е била по инициатива на финансовия министър Асен Василев. Не е ясно какво точно е говорено на срещата. В условията и на новите поръчки има клопки като изключване на много дейности от обхвата на ценовото оценяване и прилагане на методика за оценка на единични цени без яснота какви количества дейности ще се възлагат. Тези клопки бяха изтъкнати и от Нанков, и от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Цеков не коментира по същество упреците.

Ключови думи:

пътища, поръчки

Още по темата